Π. Σκουρλέτης: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες των ΜΜΕ που προέβλεπαν υποχώρησή μας

Π. Σκουρλέτης: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες των ΜΜΕ που προέβλεπαν υποχώρησή μας

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που αφορά τον διαγωνισμό, καθώς επίσης και των αναγκαίων καταστατικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον ΑΔΜΗΕ μετά την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή, ορίζει τροπολογία που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα, την οποία υποστήριξε στην Ολομέλεια ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Σκουρλέτης.

Ακόμη, η τροπολογία αφορά θέματα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να παρεμβαίνει αναλόγως με τους στόχους των δημοπρασιών ρεύματος, που τίθενται από τον νόμο, και να παρεμβαίνει μέσα από αυτή καθαυτή τη διαδικασία της αγοράς ως προς την επίτευξη των στόχων. Τέλος, γίνεται σαφής αναφορά στον ρόλο της ΡΑΕ, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι όροι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

«Διαψεύστηκαν εκείνοι που έλεγαν ότι "την πατήσαμε" και θα χρειαστεί να αλλάξουμε το βασικό περιεχόμενο των τροπολογιών για τον νέο ΑΔΜΗΕ και συνακολούθως να καταργήσουμε τον προηγούμενο νόμο για την ιδιωτικοποίησή του. Διαψεύστηκαν και για τον μηχανισμό των δημοπρασιών ρεύματος και για τη συνακόλουθη, με την εφαρμογή αυτού του νόμου, κατάργηση για τη μικρή ΔΕΗ. Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες των ΜΜΕ που προέβλεπαν υποχώρησή μας» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υπουργός αιτιολόγησε ότι στο τελευταίο νομοσχέδιο υπήρχε διάταξη που αφορούσε την κατάργηση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για τους ηλεκτροπαραγωγούς, επισημαίνοντας πως η θετική επίδραση αυτού του μέτρου, ήδη, φαίνεται στην αγορά. Προς επιβεβαίωση αυτού επικαλέστηκε την ανακοίνωση του προέδρου της ΔΕΗ για εκπτώσεις από την 1η Ιουλίου, κατά 15% στα τιμολόγια των συνεπών καταναλωτών. «Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησή μας βάζει ένα κοινωνικό θετικό πρόσημο στα μέτρα που λαμβάνει» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας πως, για πρώτη φορά, φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης της πίεσης που υφίσταται σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ «κάτι που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μάς δίνουν την δυνατότητα να πάμε σε αυτήν τη μείωση των τιμολογίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ