Π. Καμμένος: Η Τουρκία ξεπερνά τα όρια - ΕΕ και ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση

Π. Καμμένος: Η Τουρκία ξεπερνά τα όρια - ΕΕ και ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση

Την παρέμβαση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, η οποία ξεπερνά τα όρια, ζήτησε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ζήτησε ξεκάθαρη θέση και από τους δύο. 

«Δεν νοείται μία χώρα-σύμμαχος του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται κατ'' αυτόν τον τρόπο σε έναν άλλο σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των διμερών συναντήσεων που είχε σήμερα με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε θέματα εθνικής κυριαρχίας για κανένα λόγο σημείωσε ότι τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, η ελληνική ακτοφυλακή, το Λιμενικό Σώμα αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται εκεί. 

«Ενημέρωσα τους υπουργούς του ΝΑΤΟ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες με τα δύο γεγονότα κυρίως στην περιοχή των Ιμίων και την ένταση, τη λεκτική ένταση, που δημιουργούν οι ανακοινώσεις του προέδρου Erdogan αλλά και Τούρκων αξιωματούχων», δήλωσε ο Π. Καμμένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και συμπλήρωσε ότι παρουσίασε «στοιχεία» σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «θετικά» αποτελέσματα καθώς με το «οπτικοακουστικό υλικό» που παρουσιάστηκε στους ομολόγους του και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει γίνει πλέον «αντιληπτό» ότι «η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα».

Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι το ζήτημα «δεν έφτασε μέχρι το Συμβούλιο, διότι η ενημέρωση γίνεται σε διμερές επίπεδο», λέγοντας ωστόσο, ότι «θα τεθεί και στο Συμβούλιο από τη στιγμή που θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί με τα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Επισήμανε ακόμη ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι το πλοίο του Λιμενικού Σώματος έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

«Μετά από την τελευταία συμφωνία για τη μετανάστευση της Ε.Ε., τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Δεν έχουμε παραβίαση δηλαδή μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών, και έχουμε ουσιαστικά επίθεση από τη μεριά της Τουρκίας, μέσω των πλοίων και του εμβολισμού του πλοίου του λιμενικού σώματος ενός πλοίου της ΕΕ το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή», τόνισε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι «ήδη σε επίπεδο ΕΕ έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν παρεμβάσεις ξεκάθαρες υπέρ της Ελλάδας».

Τέλος, όσον αφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Yildirim, οι οποίες «ουσιαστικά ανατρέπουν τις δηλώσεις Erdogan και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων», ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά εν τη πράξει και εν τω πεδίω».

Φωτογραφία intime news