Όμικρον2: Η νέα μετάλλαξη - Πού εντοπίστηκε, πόσο μεταδοτική είναι

Όμικρον2: Η νέα μετάλλαξη - Πού εντοπίστηκε, πόσο μεταδοτική είναι

Μετά τη Δέλτα και την Όμικρον, η τρίτη μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει ανιχνευθεί στην Ευρώπη, προκαλεί ανησυχία. Πρόκειται για την Όμικρον 2, η οποία εντοπίστηκε σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία.

Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε χαλάρωση, επισημαίνουν οι εδικοί, καθώς αναμένονται περισσότερα στοιχεία για την επαναξιολόγηση της κατάστασης και της πορείας της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης χθες Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Όμικρον 2, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου υπάρχουν αναφορές σε δύο κλάδους της Όμικρον.

Ο «κρυφός κλάδος»

 

Συνεχίζοντας εξήγησε, ότι ο ένας από τους δύο κλάδους, γνωστός και ως stealth, «κρυφός κλάδος», επειδή έχει μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή του, φαίνεται να έχει επεκταθεί στη Νορβηγία, ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες.

«Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικός είναι ακόμα νωρίς να το πούμε», επισήμανε ο Γκ. Μαγιορκίνης. Όπως τόνισε ωστόσο, «δεν έχουμε αναφορές της υποπαραλλαγής προς το παρόν στην Ελλάδα». 

Λίγο πιο «επιθετική»

 

Αν και ακόμα είναι υπό διερεύνηση η νέα παραλλαγή, θεωρείται συγγενική με την Όμικρον και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη. Η ίδια πρόσθεσε πάντως, ότι δεν χρειάζεται πανικός.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και τη Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε για τη νέα μετάλλαξη η Ματίνα Παγώνη μιλώντας σήμερα Παρασκευή στο MEGA.

Εμβολιαστική θωράκιση και προστασία

 

«Φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στον βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

Επισήμανε δε ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Όμικρον.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. «Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα  έχουμε πολικό ψύχος», κατέληξε.

«Όχι» σε πανικό

 

Το μήνυμα πως «δεν είναι ώρα για χαλάρωση», καθώς ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο, έστειλε από την πλευρά του ο Γιάννης Πρασσάς διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή, ο καθηγητής συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.