Ολλανδία: Εν αναμονή της ανακοίνωσης ενός «αυστηρού» lockdown για τα Χριστούγεννα

Ολλανδία: Εν αναμονή της ανακοίνωσης ενός «αυστηρού» lockdown για τα Χριστούγεννα

Η ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα «αυστηρό» lockdown για τα Χριστούγεννα, καθώς αναμένεται ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, πλην των απολύτως απαραίτητων, μετά από φόβους για την εξάπλωση της της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, όπως μετέδωσαν ολλανδικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Ολλανδίας συσκέπτεται σήμερα, με τους ειδικούς στον τομέα της Υγείας, που έχουν συστήσει τη διακοπή της λειτουργίας όλων των μη απολύτως απαραίτητων καταστημάτων, σχολείων, μπαρ, εστιατορίων, αλλά και άλλων χώρων δημόσιας συγκέντρωσης προσώπων.

Η εθνική τηλεόραση NOS και το πρακτορείο ειδήσεων ANP επικαλέστηκαν κυβερνητικές πηγές, μεταδίδοντας ότι μία συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, θα πραγματοποιηθεί στις επτά το απόγευμα (τοπική ώρα), μόλις λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση ενός μερικού λοκντάουν.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας δεν σχολίασε σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα, αλλά και την ώρα πραγματοποίησης της συνέντευξης Τύπου.

Επιπροσθέτως το τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws και η εφημερίδα NRC Handelsblad επικαλέστηκαν πηγές μέσα από την ομάδα των ειδικών και μετέδωσαν ότι συνέστησαν το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτός των αναγκαίων.

Ο υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ είπε χτες σε δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα, όπου συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα σήμερα, ότι νιώθει «μεγάλη ανησυχία» σχετικά με την ταχεία διασπορά της Όμικρον.

«Δεν θα πω ποια επιπλέον μέτρα ενδεχομένως θα χρειαστούν», είπε ο ντε Γιονγκ, προσθέτοντας, εντούτοις, ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων από τις 5 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη Νοεμβρίου, θα παραμείνει σε ισχύ έως τη 14η Ιανουαρίου.

Επίσης, τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν νωρίτερα ενόψει των εορτών εξαιτίας του υψηλού αριθμού μολύνσεων μεταξύ των παιδιών.

Υπογραμμίζεται ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε 15.433 νέα κρούσματα Covid-19, αριθμός μικρότερος κατά περίπου 25% σε σύγκριση με μια εβδομάδα αλλά μεγαλύτερος από την κορύφωση οποιουδήποτε άλλου κύματος στη χώρα.