Οικονόμου για ενεργειακή κρίση: Θα δοκιμαστούμε τους επόμενους μήνες

Οικονόμου για ενεργειακή κρίση: Θα δοκιμαστούμε τους επόμενους μήνες

Οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην αγορά ενέργεια «έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας», τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως «όλοι μας θα δοκιμαστούμε τους επόμενους μήνες» καθώς η κατάσταση προδιαγράφεται δύσκολη και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Δεν θα αποκρύψουμε, ούτε θα εξωραΐσουμε την κατάσταση», είπε ο Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να περιορίζει τις συνέπειες όσο είναι εφικτό, προειδοποιώντας ωστόσο πως «θα δοκιμαστούμε το επόμενο διάστημα. Η ομαλοποίηση απαιτεί χρόνο που μετριέται σε μήνες και όχι σε εβδομάδες». «Έρχονται σφοδρές δυσκολίες» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει μοιρολατρικά την κατάσταση και θα συνεχίζει την πολιτική στήριξης των πολιτών , παρουσιάζοντας λεπτομερώς τα νέα μέτρα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Δεν θα πούμε ψέματα, είναι δύσκολο να περιοριστούν οι επιπτώσεις» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το μεταναστευτικό και την εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, όπως το τελευταίο διάστημα, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε η Ελλάδα κατά πάγια τακτική της χειρίζεται το ζήτημα με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμβάσεις και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και σέβεται τον άνθρωπο αλλά δεν είναι και πολιτικά αφελής.

«Το τελευταίο διάστημα εξελίχθηκε μια νέα φάση κρίσης του μεταναστευτικού ως υβριδικού χαρακτήρα επίθεσης προς τη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε ότι μέσα σε μία μόνο μέρα, την περασμένη Πέμπτη, αποπειράθηκαν να εισέλθουν από τον Έβρο πάνω από 1.500 μετανάστες.

«Και είναι εξόχως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι 38 μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές αφού πρώτα πέρασαν σε νησίδα του Έβρου καταγγέλλουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί βίαια από τις τουρκικές αρχές. Όπως γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί 60 λαθροδιακινητές κι έχουν οδηγηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε πως δεν θα ξαναέχουμε Μόριες και η Ελλάδα θα διαφυλάττει τα σύνορά της.

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παίρνει δημόσια θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προκαλούν ζημιά στην Ελλάδα, καθώς σε έναν αντιπολιτευτικό οίστρο δυσφημίζει τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Για τις παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη είπε ότι «η θέση της κυβέρνησης για το αίτημα Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις είναι ξεκάθαρη. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση  για την χρήση κακόβουλων λογισμικών εντός της ελληνικής επικράτειας» και σημείωσε πως «η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει και το θεσμικό πλαίσιο σε βάθος χρόνου, για να υπάρξει ωφέλιμο αποτέλεσμα για το μέλλον».

«Δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης άλλη νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση», υπογράμμισε.