Οικονόμου: Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό

Οικονόμου: Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών που δεν θα εμβολιαστούν, σημειώνοντας ότι προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει. Υπενθύμισε ακόμα ότι από 1η Φεβρουαρίου και μετά συμπληρώνεται το 7μηνο χωρίς αναμνηστική δόση θα λήγει το πιστοποιητικό.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς έληξε  η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως «υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία».

Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει και για αυτό ο νόμος και θα εφαρμοστεί στο απόλυτο, επανέλαβε, διευκρινίζοντας ότι 

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.

-Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους συμπολίτες μας  που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.

-Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε -και αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση- στα ΚΕΠ. 

Εν συνεχεία υπενθύμισε ότι, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια ή 3 μήνες από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων.