ΟΗΕ: Θεσμοί και κράτος δικαίου έχουν διαβρωθεί στη Βενεζουέλα

ΟΗΕ: Θεσμοί και κράτος δικαίου έχουν διαβρωθεί στη Βενεζουέλα

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε σήμερα ενώπιον του ΟΗΕ πως «οι κύριοι θεσμοί και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα έχουν διαβρωθεί».

«Η άσκηση της ελευθερίας της γνώμης, της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι και του δικαιώματος συμμετοχής στη δημόσια ζωή, περιλαμβάνει έναν κίνδυνο αντιποίνων και καταπίεσης», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσής της για τη Βενεζουέλα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Η έκθεσή μας κάνει λόγο για επιθέσεις εναντίον αντιπολιτευομένων, πραγματικών ή υποτιθέμενων, και υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίες κυμαίνονται από απειλές και εκστρατείες δυσφήμησης μέχρι αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια και κακομεταχειρίσεις, σεξουαλική βία, φόνους και αναγκαστικές εξαφανίσεις», πρόσθεσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Η Μπατσελέτ υπογράμμισε πως «υπερβολική και φονική βία χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα εναντίον των διαδηλωτών».

Η Υπάτη Αρμοστής έκανε επίσης λόγο «για υπερβολική προσφυγή στη βία στο πλαίσιο επιχειρήσεων ασφαλείας που διεξάγονται από τις Ειδικές Δυνάμεις Δράσης (σ.σ.: FAES) με πολλαπλούς φόνους, κυρίως νεαρών ανδρών».

«Πολλοί απ'' αυτούς μπορεί να αποτελούν εξωδικαστικές εκτελέσεις», διαβεβαίωσε.

Στην έκθεσή της, η Μπατσελέτ καλεί το Καράκας να «διαλύσει τις FAES», ένα επίλεκτο σώμα της εθνικής αστυνομίας που δημιουργήθηκε το 2017, και να «εγκαθιδρύσει έναν αμερόληπτο και ανεξάρτητο εθνικό μηχανισμό, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, για να ερευνά σχετικά με τις εξωδικαστικές εκτελέσεις που πραγματοποιούνται στη διάρκεια των επιχειρήσεων ασφαλείας».

Στην έκθεση αναφέρεται πως, το 2018, στη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων ασφαλείας, 5.287 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια που αφορούσαν «αντίσταση κατά της αρχής», σύμφωνα με την κυβέρνηση. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 19 Μαΐου της περυσινής χρονιάς, σκοτώθηκαν άλλοι 1.569 άνθρωποι, πάντα σύμφωνα με το Καράκας.

Η Βενεζουέλα διέρχεται εδώ και μήνες βαθιά πολιτική κρίση, με τη μάχη ανάμεσα στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος και αναγνωρίσθηκε ως τέτοιος από περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ