Οι μισές αμερικανικές επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ σχεδιάζουν ή πρόκειται να το εγκαταλείψουν

Οι μισές αμερικανικές επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ σχεδιάζουν ή πρόκειται να το εγκαταλείψουν

Μια έρευνα από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε ότι το 42% των ερωτηθέντων σκέφτονται ή σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την πόλη, με περισσότερους από τους μισούς να αναφέρουν ως βασικό λόγο τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε η Κίνα.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει περιπτώσεις ατόμων ή επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν το Χονγκ Κονγκ μετά την de facto κατάργηση της αυτονομίας του από το Πεκίνο το περασμένο καλοκαίρι.

Περίπου το 62,3% εκείνων που σκέφτονται να αποχωρήσουν ανέφεραν τον εθνικό νόμο για την ασφάλεια ως λόγο. «Προηγουμένως, δεν είχα ποτέ ανησυχία για όσα είπα ή έγραψα όταν ήμουν στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ένας ανώνυμος ερωτώμενος στην έρευνα. «Με τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, αυτό έχει αλλάξει. Οι κόκκινες γραμμές είναι ασαφείς. Δεν θέλω να συνεχίσω να φοβάμαι να λέω ή να γράφω κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει εν αγνοία μου τη σύλληψη», πρόσθεσε σύμφωνα με το CNBC.

Στην έρευνα του Επιμελητηρίου μετείχαν 325 επιχειρήσεις εκ των οποίων το 78% των ερωτηθέντων ήταν απόδημοι που ζουν στο Χονγκ Κονγκ για δουλειά.

Ως ένας μεγάλος εμπορικός κόμβος που βρίσκεται δίπλα στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ προσέλκυε μεγάλες εταιρείες οι οποίες, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα για να συμβαδίσουν με την ταχεία επέκταση αυτής της αγοράς.

Πέραν αυτών, πολλές πολυεθνικές έχουν μειώσει το αποτύπωμά τους στο Χονγκ Κονγκ μετά από τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που ξεκίνησαν το 2019, ακολουθούμενες από την επιβολή της  νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια από το Πεκίνο.