Οι μεγάλες πυρκαγιές σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και το μέτρο των εκκενώσεων

Οι μεγάλες πυρκαγιές σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και το μέτρο των εκκενώσεων

Θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής οι αρμόδιες αρχές σε Γαλλία Ισπανία και Πορτογαλία προχωρούν σε μαζικές εκκενώσεις περιοχών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μεγάλων πυρκαγιών που πλήττουν και τις χώρες αυτές. Χιλιάδες μετακινούνται με την στρατηγική των εκκενώσεων να ακολουθείται όπως και στη χώρα μας της στιγμή ως μέτρο προστασίας των πολιτών

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Γαλλία, όπου η μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο μεσογειακό τουριστικό θέρετρο του Σεν Τροπέ και συγκεκριμένα στην περιοχή Βάρ, έχει κάνει επιβεβλημένη την εκκένωση των κατοικιών και των κατασκηνώσεων για περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Οι εκκενώσεις και η προληπτική δράση των γαλλικών αρχών στον Νότο έχει περιορίσει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο ελάχιστο. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ζητήσει από τους κατοίκους πολλών κοινοτήτων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενώ άλλοι έχουν απομακρυνθεί οικειοθελώς, με τον κ. Ρισάρ να αναφέρει ότι υπάρχει στρατηγική για εκκενώσεις οικισμών σε περίπτωση που δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη η δυνατότητα υπεράσπισής τους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου.

Η Περιφέρεια της Βαρ ανακοίνωσε το πρωί ότι περισσότερα από 7.000 άτομα που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους είχαν διανυκτερεύσει στα επτά προσωρινά καταφύγια που έχουν στηθεί.

Στην Ιταλία, οι τουλάχιστον 44.500 δασικές πυρκαγιές που είχαν πλήξει τη χώρα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, είχαν ως συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να εκκενώσουν τις κατοικίες τους, γεγονός όμως που συνέβαλε στον περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών. 

Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην επαρχία Αβίλα, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδρίτης, όπου περίπου εκατό χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν στάχτη, οι αρχές της χώρας εκκένωσαν 8 οικισμούς με συνέπεια περίπου 1.000 άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα στην άλλη χώρα της Ιβηρικής, την Πορτογαλία, η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην τουριστική «καρδιά» της χώρας, την επαρχία Αλγκάρβε, ανάγκασε τις αρχές να διενεργήσουν επιχειρήσεις εκκένωσης σε 12 σημεία, απομακρύνοντας περίπου 80 άτομα από τις εστίες τους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.