Οι «κόκκινοι» δείκτες του συναγερμού για την Αττική

Οι «κόκκινοι» δείκτες του συναγερμού για την Αττική

Συναγερμός σήμανε από χθες στην κυβέρνηση όταν και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα νέα στοιχεία, που οδήγησαν στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Υγείας να εισηγείται καθολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, για την Αττική.

Η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων οδηγούν σε επίσπευση αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί μέτρα, μετά από την μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Να θυμίσουμε ότι μεταξύ των λοιμωξιολόγων υπήρξαν διαφωνίες με την μειοψηφία να τάσσεται υπέρ γενικευμένου lockdown κι όχι ηπιότερων μέτρων.  

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, παρατηρήθηκε απότομη επιβάρυνση στις ΜΕΘ. Την Κυριακή η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής ήταν στο 65% και την Δευτέρα εκτινάχθηκε απότομα στο 71%, μια αύξηση της τάξης του 10% περίπου.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, είναι στο 72% μέχρι τις 11 π.μ., όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση τις επόμενες ώρες. Συνολικά, η πληρότητα ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια είναι στο 47% αυτή την ώρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 37%.

Αυτός ήταν και ο πρώτος συναγερμός, αφού το όριο συναγερμού για τις ΜΕΘ είναι στο 80%. Να θυμίσουμε ότι στις 30 Νοεμβρίου η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 άγγιζε το 87%. Ήταν και η μεγαλύτερη δοκιμασία για το Σύστημα Υγείας τον τελευταίο χρόνο.

Μια δεύτερη σημαντική ένδειξη ότι η πίεση για το Σύστημα Υγείας έχει ήδη αυξηθεί έχει να κάνει με τις εισαγωγές και τα εξιτήρια ασθενών με κορονοϊό. Το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και 296 εξιτήρια.

Η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και χθες, με 208 εισαγωγές και 136 εξιτήρια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που υπάρχει για σήμερα, τα κρούσματα θα είναι αυξημένα σε σχέση με της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.500.

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα και από τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος ανέφερε ότι από τις μετρήσεις στα λύματα της Αττικής, οι ενεργοί φορείς της νόσου υπολογίζονται σε περισσότερους από 100.000, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης o οποίος έχει προειδοποιήσει ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ θα φτάσει στο 100% στις 21 Μαρτίου, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα εγκαίρως. Μάλιστα, δήλωσε αιφνιδιασμένος από την έκρηξη των μεταλλαγμένων κρουσμάτων την Κυριακή, αφήνοντας ανοιχτό το χρονικό όριο πληρότητας να μετατεθεί αρκετές μέρες νωρίτερα.

Το ζητούμενο, όπως όλα δείχνουν, να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται, προκειμένου αφενός να περιοριστεί η επιδημιολογική έκρηξη που θα φτάσει σύντομα στα όριά του το Σύστημα Υγείας και αφετέρου να κερδηθεί χρόνος μέχρι να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι εμβολιασμοί στον πληθυσμό.

Διαβάστε Περισσότερα