Οι καύσωνες που συνέβαιναν μια φορά την 50ετία θα ξεσπούν πλέον κάθε δέκα χρόνια

Οι καύσωνες που συνέβαιναν μια φορά την 50ετία θα ξεσπούν πλέον κάθε δέκα χρόνια

Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα προχώρησε σε παγκόσμια προειδοποίηση τη Δευτέρα, επισημαίνοντας ότι η θέρμανση του πλανήτη είναι επικίνδυνα κοντά στο να ξεφύγει εκτός ελέγχου και ότι η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή.

Οι ακραίοι καύσωνες που συνέβαιναν μια φορά την 50ετία θα είναι πλέον κύματα τα οποία θα αντιμετωπίζουμε κάθε δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη για την κλιματική αλλαγή. Οι ακραίες καταιγίδες όπως και οι περίοδοι ξηρασίας θα είναι επίσης συχνότερες.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί περισσότερο από έναν βαθμό Κελσίου. Κατά συνέπεια ακραίοι καύσωνες, φάσεις ξηρασίας και καταρρακτώδεις βροχές θα εκδηλώνονται συχνότερα και πιο ακραία καθώς η Γη συνεχίζει να θερμαίνεται.

Είναι η πρώτη φορά που η διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών ποσοτικοποιεί τις πιθανότητες αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων σε μεγάλο εύρος σεναρίων.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, από τους ακραίους καύσωνες μέχρι τις πυρκαγιές, τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες, θα συνεχίσουν να γίνονται πιο έντονες εκτός εάν ο άνθρωπος επιλέξει διαφορετική πορεία για τον εαυτό του και για τις γενεές που έρχονται», ανέφερε ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι σφοδρές καταιγίδες, φαινόμενα που συνέβαιναν μια φορά τη δεκαετία, σήμερα είναι 1,3 φορές πιο πιθανές και κατά 6,7% πιο έντονες τα τελευταία 50 χρόνια σε σύγκριση με την περίοδο μέχρι το 1900, όταν και ξεκίνησε η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων,

Ξηρασίες που στο παρελθόν συνέβαιναν μια φορά τη δεκαετία πλέον θα συμβαίνουν κάθε πέντε ή έξι χρόνια.

Οι επιστήμονες, υπεύθυνοι για την έκθεση, τόνισαν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ, ορατές από τους ακραίους καύσωνες στις βορειοδυτικές ΗΠΑ που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων τον Ιούνιο και στη Βραζιλία η οποία βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 91 ετών.

«Οι καύσωνες στον Καναδά, οι πυρκαγιές στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, οι πλημμύρες στη Γερμανία και στην Κίνα, η ξηρασία στην κεντρική Βραζιλία το καθιστούν πολύ ξεκάθαρο - οι ακραίες κλιματικές αλλαγές έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις», σύμφωνα με τον Paulo Artaxo, ενός από τους συγγραφείς της έκθεσης και καθηγητή περιβαλλοντικής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Το μέλλον προμηνύεται ακόμα πιο ανησυχητικό καθώς η υπερθέρμανση της Γης θα αυξήσει τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ειδικά οι καύσωνες εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα εκδήλωσης σε σχέση με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Καύσωνες που στο παρελθόν συνέβαιναν δύο φορές κάθε αιώνα είναι πιθανό να εξελιχθούν σε φαινόμενα που θα συμβαίνουν κάθε εξαετία, με άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, επίπεδο που σύμφωνα με την έκθεση ο πλανήτης μπορεί να υπερβεί μέσα σε δύο δεκαετίες.

Αν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, κάτι που μπορεί να συμβεί σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών, τότε οι ακραίοι καύσωνες θα συμβαίνουν κάθε χρόνο ή κάθε διετία.

Μια άλλη επισήμανση από τους συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνει ότι ενισχύεται η πιθανότητα εκδήλωσης πολλαπλών ακραίων καιρικών φαινομένων ταυτόχρονα. Ακραίος καύσωνας με ξηρασία και δυνατούς ανέμους, συνδυασμός που ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών, μπορεί να γίνει πιο συχνό φαινόμενο. Πολλές περιοχές αγροτικών καλλιεργειών στην Αργεντινή, τη Βολιβία και τη Βραζιλία θα πληγούν πιθανότατα από συχνότερες ξηρασίες ή ακραίες καταιγίδες.

«Τρομάζουν οι κίνδυνοι ότι οι πυρκαγιές, οι καύσωνες, οι ξηρασίες θα έχουν επιπτώσεις στην ανθρωπότητα προκαλώντας ανασφάλεια όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, την ενέργεια, την παραγωγή τροφής, την ποιότητα νερού και την υγεία, κυρίως στις φτωχότερες χώρες», αναφέρει ο κλιματολόγος Jose Marengo στο κέντρο μελέτης καταστροφών του υπουργείου Επιστημών της Βραζιλίας.

Περιοχές του πλανήτη που ήταν ήδη ευάλωτες σε ξηρασίες πιθανότατα θα τις υφίτστανατι πιο συχνά, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της νοτίου Αυστραλίας, σύμφωνα με την Friederike Otto, κλιματολόγο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι προβολές των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρουσιάζει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζουν τη σημασία επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής προς τα επίπεδα της συνθήκης των Παρισίων.

«Αν σταθεροποιηθούμε στον 1,5 βαθμό Κελσίου θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω επιδείνωση των ακραίων καιρικών συνθηκών», επισημαίνει η Otto.