Οι ηγέτες της ΝΑ Ευρώπης ζήτησαν λύσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Οι ηγέτες της ΝΑ Ευρώπης ζήτησαν λύσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση των βασικών αιτιών της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού ζήτησαν οι πρόεδροι των χωρών της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ και συμφώνησαν τη διεξαγωγή τακτικού διαλόγου σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην "αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών ασφάλειας".

Οι συμμετέχοντες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι έκαναν έκκληση για "αποτελεσματικές και αποδοτικές παγκόσμιες λύσεις για την καταπολέμηση, την πρόληψη και αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του ριζοσπαστισμού, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας", που επηρεάζουν όλους και τόνισαν την ανάγκη ευρύτερης διεθνούς συνεργασίας.

Στην τελική δήλωσή τους οι πρόεδροι των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης επισημαίνουν ότι "η δραματική μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση τόσο από την πτυχή της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και από την πτυχή της ασφάλειας" και σημειώνουν ότι απαιτείται διάλογος και συμφωνία για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

 Τη δήλωση υιοθέτησαν οι πρόεδροι της Σλοβενίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου.

Στη Σύνοδο ως επίσημοι προσκεκλημένοι συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντε και ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.

Η περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία, τόνισαν οι πρόεδροι της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς και της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ συνοικοδεσπότες της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ