«Όχι» στις απόκριες, στόχος η πλήρης άρση των μέτρων μέχρι το Πάσχα

«Όχι» στις απόκριες, στόχος η πλήρης άρση των μέτρων μέχρι το Πάσχα

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, την ώρα που διεθνώς ο κορονοϊός δείχνει να υποχωρεί. Στην Ελλάδα η πορεία του ιού εμφανίζει μία σταθεροποίηση, αλλά με μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνεται αλλά με αργούς ρυθμούς, κάτι που μοιάζει να απασχολεί τους επιστήμονες και την κυβέρνηση. 

Ενδεικτική της κατάστασης είναι ότι το 88% των νέων εισαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αφορά σε ασθενείς που νοσούν με την παραλλαγή «Ο», ενώ το 80% των νοσηλευόμενων είναι άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να περπατήσουν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Από τη μία θέλουν να ενισχύσουν τα πράγματι θετικά μηνύματα που έρχονται από τη μείωση των μολύνσεων και από την άλλη δε θα πρέπει να περάσουν στους πολίτες την εντύπωση ότι όλα τελείωσαν. Ο εφησυχασμός άλλωστε είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτή την περίπτωση.

Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει την Τετάρτη η επιτροπή των ειδικών με το βλέμμα ουσιαστικά στις επερχόμενες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Οι απόκριες είναι προ των πυλών και ήδη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει πλήθος ερωτημάτων από ολόκληρη τη χώρα για το εάν θα πραγματοποιηθούν τα καρναβάλια.

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν έχει «καθαρή» απάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι τα μέλη της επιτροπής εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κάνουν καλό στη γενικότερη επιδημιολογική κατάσταση . Με άλλα λόγια φοβούνται ότι στην περίπτωση που φέτος επιτραπούν οι συναθροίσεις με αφορμή τις Απόκριες, τότε η διασπορά του ιού θα αποκτήσει νέα δυναμική, επιφέροντας ένα δυνατό "χτύπημα" στην καλή εικόνα που καταγράφεται στην παρούσα χρονική συγκυρία. 

Είναι σαφές λοιπόν ότι η επιτροπή αντιμετωπίζει διστακτικά τα αιτήματα για τη διεξαγωγή των καρναβαλιών και το πρωί της Τετάρτης θα γίνει μία πρώτη συζήτηση , παρότι ακόμα είναι νωρίς για τη λήψη οριστικής απόφασης. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως  όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη της πανδημίας. Στο σοβαρό ενδεχόμενο λοιπόν τα επιδημιολογικά δεδομένα να βαίνουν συνεχώς βελτιούμενα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη άρση των μέτρων  μέχρι και το Πάσχα. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα αρθεί το μέτρο απαγόρευσης των ορθίων στην εστίαση και βεβαίως θα έχει προηγηθεί η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα, κάτι που πιθανότατα θα ισχύει από το επόμενο Σαββατοκύριακο. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά τότε τη Μεγάλη Εβδομάδα θα έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα , εκτός ίσως από τους χώρους που θα παρατηρείται συνωστισμός όπου και θα επιβάλλεται η χρήση μάσκας.