O υπ. Άμυνας της Γαλλίας συνομίλησε με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του ΙΚ

O υπ. Άμυνας της Γαλλίας συνομίλησε με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του ΙΚ

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε σήμερα συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και με την ανώτατη τουρκική πολιτική ηγεσία, με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

"Το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) είναι ο κοινός εχθρός μας, μαχόμαστε εναντίον του με έντονα στρατιωτικά μέσα" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια τουρκική διπλωματική πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία και η Γαλλία "συμφωνούν σε όλα στα σημεία".

Εκτός από τον Τούρκο πρόεδρο, ο Λε Ντριάν συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, Ισμέτ Γιλμάτ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Η Τουρκία παραμένει μέχρι και σήμερα ο βασικός διάδρομος εισόδου των ξένων μαχητών που περνούν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Γαλλίας, τον τελευταίο χρόνο έχει ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της.

"Η γαλλική πλευρά χαιρέτισε την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας στο θέμα των ξένων μαχητών" διαβεβαίωσε μια άλλη διπλωματική πηγή μετά τις συνομιλίες που είχε ο Γάλλος υπουργός με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εδώ και μερικές εβδομάδες η Δύση --και κυρίως οι ΗΠΑ-- ζητά από τους Τούρκους να κλείσουν ερμητικά τα σύνορά τους στα νότια του Γκαζίαντεπ καθώς στην απέναντι πλευρά, τα συριακά εδάφη ελέγχονται ακόμη από το ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ