Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλωσόρισε τον διάδοχό του

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλωσόρισε τον διάδοχό του

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Antonio Guterres καλωσόρισε την Πέμπτη την ανακοίνωση για τη διαδοχή του από τον Filippo Grandi, Ιταλό διπλωμάτη.

Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από τον Γενικό Γραμματέα Ban Ki-Moon. Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να εκλέξει τον νέο Ύπατο Αρμοστή τις επόμενες μέρες.

«Ο κ. Grandi είναι μια αξιοσέβαστη ηγετική φυσιογνωμία με πλούσια διεθνή και προσφυγική εμπειρία», δήλωσε ο κ. Guterres. «Δεδομένης της κλίμακας και του επείγοντος χαρακτήρα της παρούσας προσφυγικής κρίσης, καθώς 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας των συρράξεων και των διώξεων, κάποιος με τις δικές του ικανότητες και τη βαθιά του γνώση για τον αναγκαστικό εκτοπισμό θα ωφελήσει ιδιαιτέρως την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό την εντολή της για την παροχή προστασίας και βοήθειας.»

Ο κ. Guterres τελειώνει την άνω των δέκα ετών θητεία του ως Ύπατος Αρμοστής στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η θητεία του, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015, κάλυψε μία από τις πιο ταραχώδεις δεκαετίες στην ιστορία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο οργανισμός, που έχει περισσότερα από 9.300 μέλη προσωπικού σε 123 χώρες περίπου, γιορτάζει τα 65 χρόνια από την ίδρυσή του τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ