O Tσίπρας του 2011-2014 επιστρέφει με σύνθημα «πάρτε πίσω τα κλεμμένα»

O Tσίπρας του 2011-2014 επιστρέφει με σύνθημα «πάρτε πίσω τα κλεμμένα»

Ημέρες και μνήμες τις περιόδου 2011-2014 βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της να επικαλείται συνθήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις πλατείες των αγανακτισμένων και οδήγησαν το κόμμα του στην εξουσία. «Πάρτε πίσω τα κλεμμένα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το ζήτημα των υπερκερδών καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι θα νομοθετήσει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Ο λαϊκισμός επιστρέφει μέσα από την κρίση και τίθεται στην υπηρεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το αίτημα των εκλογών να επαναλαμβάνεται την ώρα που απαιτείται μια υποτυπώδης συναίνεση.

Με τον Αλέξη Τσιπρας να εμφανίζεται ως ο υποστηρικτής της μεσαίας τάξης και να ζητά κρατική παρέμβαση για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά μιλώντας για «πολεμική οικονομία» η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ότι και σε αυτή την κρίση προτίθεται να σηκώσει ψηλά τους τόνους προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά και μικροπολιτικά οφέλη από μια φθορά της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε και πάλι έτοιμος να σηκώσει το βάρος της «διάσωσης» της χώρας δηλώνοντας πως διαθέτει σχέδιο όπως έπραττε και το 2014 πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση και εν συνεχεία μιλήσει για «αυταπάτες» που είχε η πρώτη φορά Αριστερά.

Μιλώντας διαρκώς για φόβο, για κοινωνική κρίση άνευ προηγουμένου καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και δείχνοντας πως δεν προτίθεται να συναινέσει εκ του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κρίση που προκύπτει από τις διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που προκαλεί και η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία υποστήριξε πως για την ενεργειακή κρίση και για την ακρίβεια ευθύνες φέρει ο πρωθυπουργός

«Παρακολουθώντας σας» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκης « δεν είναι απλά ανησυχία αλλά φόβος» το συναίσθημα που έχει «γι αυτά που έρχονται». «Συνεχίζεται να μην καταλαβαίνετε που πατάμε και που βρισκόμαστε ως χώρα και κοινωνία» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι «δεν συνειδητοποιείται τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες τώρα που ο πόλεμος θα μεγαλώσει τα προβλήματα» δείχνοντας αφενός ότι επιχειρεί διακαώς να επιρρίψει τις ευθύνες πλήρως στην κυβέρνηση δίνοντας άλλοθι και στις συνέπειες τόσο από τα όσα έπραξε το καθεστώς Πούτιν πριν αλλά και με την εισβολή στην Ουκρανία.

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός πως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν θέλει να αγγίξει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Τα υπολόγισε στα 1,4 δις. Ευρώ και κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης. Και αυτό τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε λίγη ώρα πριν πως θα νομοθετήσει ώστε να επιστραφούν τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει και αποκομίζουν οι εταιρείες ενέργειας. Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.

«Τα ψέματα τελειώνουν» είπε σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια έχει την υπογραφή σας. Είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη» ανέφερε και αφού εμφανίσθηκε να στηρίζει την μεσαία τάξη την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφαίμαξε κατά τη διάρκεια της θητείας και έδωσε και το σύνθημα που το κόμμα του εκμεταλλεύθηκε την περίοδο των διλημμάτων περί μνημονίου- αντιμνημονίου λέγοντας «πάρτε πίσω τα κλεμμένα» την ώρα που χρησιμοποιεί ως αντιπολιτευτικό σχέδιο και ως θέσεις και προτάσεις το σχέδιο της Θεσσαλονίκης που ουδέποτε εφάρμοσε κατά την κυβερνητική του θητεία.