Ο Τσίπρας, η Εκκλησία και η μικροκομματική εργαλειοποίηση της πανδημίας

Ο Τσίπρας, η Εκκλησία και η μικροκομματική εργαλειοποίηση της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διαμορφώσει πολιτική ατζέντα πάνω στο θέμα της πανδημίας σε σχέση με την Εκκλησία και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

Ακόμη και μετά τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως εξυπηρετεί εκλογική πελατεία αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «μετράει ψήφους» την ώρα που πεθαίνει κόσμος.

Για μια ακόμη φορά όμως απέτυχε να εγείρει ζήτημα ενώ οι αιχμές κύκλων του αρχιεπισκόπου περί μικροκομματικών σκοπιμοτήτων δίνουν άλλη διάσταση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν ως ευκαιρία αλλαγής της πολιτικής ατζέντας το θέμα με τα μέτρα στις Εκκλησίες.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του επέλεξε να το κάνει σημαία καταθέτοντας από τη μια πλευρά τροπολογία ώστε να εισέρχονται οι πιστοί στους χώρους λατρείας (σημειωτέον ότι το θέμα δεν αφορά μόνον την ορθόδοξη Εκκλησία αλλά τους χώρους όλων των θρησκειών) με τεστ και να γίνονται έλεγχοι και κατηγορώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό.

Ακόμη και χθες μετά τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου και τις εκκλήσεις για εμβολιασμό και προσέλευση στους ναούς με τεστ, επέμεινε να κατηγορεί την κυβέρνηση που ναι μεν έστειλε ένα λάθος μήνυμα με την απόφαση ελεύθερης πρόσβασης των πιστών στους χώρους λατρείας, εν τούτοις ανέφερε τη δυσκολία ελέγχων.

Κάτι, που τελικά ανέλαβε η ίδια η Εκκλησία, ως προς τους ναούς της ορθοδοξίας, να υλοποιήσει σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας και τις προβλέψεις αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι κύκλοι του Αρχιεπισκόπου έδωσαν σήμερα μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση. Αφενός ότι η στήριξη στην προστασία της δημόσιας υγείας και του προγράμματος εμβολιασμού είναι δεδομένη αφετέρου ότι δεν προτίθενται να εμπλακούν σε προσπάθειες μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης αναλόγων ζητημάτων.

Το μήνυμα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του σαφές, όπως και το άδειασμα που επιφυλάχθηκε για όλους όσοι επιδιώκουν να εγείρουν ζητήματα με μοναδικό στόχο την εργαλειοποίηση κάθε πτυχής της πανδημίας και τη μετατροπή της σε αντιπολιτευτικό όπλο ρίχνοντας όμως με τον τρόπο αυτό νερό στον μύλο των αντιεμβολιαστών είτε αυτοί ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της εκκλησίας είτε κινούνται με τη λογική των ψεκασμένων ακολουθώντας και πολιτικούς που αποδομούν τις προσπάθειες να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Τα όσα σημείωσαν οι κύκλοι του Ιερώνυμου ενδεικτικά. Ξεκαθάρισαν ότι υπήρξε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, με το Μαξίμου συγκεκριμένα, πριν την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου την οποία μάλιστα χαιρέτισε ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας όμως πως η Εκκλησία «κάνει αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα έστειλαν και το μήνυμα σύμφωνα με το οποίο το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροκομματική και μικροπολιτική εκμετάλλευση, ούτε η Εκκλησία δέχεται να γίνεται εργαλείο από οιονδήποτε επιθυμεί να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διαχείριση αυτής της εθνικής δοκιμασίας απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις.

Συνέχισαν αποσαφηνίζοντας ότι της έκδοσης του εγκυκλίου σημειώματος προηγήθηκε συνεννόηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού με συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, καθώς από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία συμπορεύεται με την αρμόδια Πολιτεία, με στόχο πάντα την προστασία του ανθρώπινου προσώπου και του πολύτιμου αγαθού της δημόσιας υγείας.

Παρ' όλα αυτά πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τις καταγγελίες. Και επιχείρησε να συνδέσει τους αντιεμβολιαστές με την κυβερνώσα παράταξη, ως εν δυνάμει ψηφοφόρους, παραβλέποντας πως δικά του στελέχη στέλνουν μηνύματα που αποδομούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, την αξία των εμβολίων αλλά κυρίως (και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) την επιτροπή των επιστημόνων.