Ο Trump στηρίζει την Ιαπωνία απέναντι στον Kim -αλλά με ανταλλάγματα στο εμπόριο

Ο Trump στηρίζει την Ιαπωνία απέναντι στον Kim -αλλά με ανταλλάγματα στο εμπόριο

«Η εποχή της στρατηγικής υπομονής έχει τελειώσει», δήλωσε αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα ο Donald Trump από το Τόκιο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της 11ήμερης ασιατικής του περιοδείας, προαναγγέλλοντας έτσι πιο σκληρή στάση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την κοινή συνέντευξή του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, ο Trump δήλωσε ότι «το καθεστώς συνεχίζει τα προγράμματα για την ανάπτυξη έκνομων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πυρηνικών δοκιμών και την εξοργιστική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που περνούν πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας». «Δεν θα το ανεχθούμε αυτό», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη σύμμαχό τους, ενώ «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Trump επέκρινε με σφοδρότητα την Ιαπωνία για τη στάση της στα ζητήματα του εμπορίου, όσον αφορά στις διμερείς συναλλαγές, εξαιτίας του μεγάλου ελλείμματος για τις ΗΠΑ, που άγγιξε πέρυσι τα 70 δισ. δολάρια. 

«Εδώ και πολλές δεκαετίες, η Ιαπωνία κερδίζει και το γνωρίζετε. Θέλουμε δίκαιο και ανοιχτό εμπόριο, όμως αυτή τη στιγμή το εμπόριό μας με την Ιαπωνία δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ανοιχτό. Όμως, ξέρω ότι θα γίνει, σύντομα», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε στελέχη κορυφαίων ιαπωνικών επιχειρήσεων. 

Φαίνεται, μάλιστα, ότι έχει βρει και τον τρόπο ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα: Τη μαζική αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων από την Ιαπωνία. 

«Ο Abe θα τους καταρρίπτει (τους πυραύλους της Β. Κορέας) όταν ολοκληρώσει την αγορά επιπλέον οπλικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να αγοράσει μεγάλες ποσότητες εξοπλισμών, όπως και θα έπρεπε να κάνει. Και εμείς είμαστε αυτοί που κατασκευάζουμε τα καλύτερα όπλα», είπε ο Trump, προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις του συνομιλητή του.

Φωτογραφία από Associated Press