O συλληφθείς του ISIS στην Ουγγαρία επικαλείται συνεργασία με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες

O συλληφθείς του ISIS στην Ουγγαρία επικαλείται συνεργασία με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες

Το πρώην στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουγγαρία υποστήριξε κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι συνδέεται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ουγγρικής εφημερίδας Magyar Nemzet.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Σύρος Χασάν Φ. ήταν μεσαίο στέλεχος του ISIS και είχε λάβει άσυλο από την Ελλάδα το 2016, με την οικογένειά του (σύζυγος και πέντε παιδιά) να βρίσκονται ακόμα στη χώρα μας. Ο Χασάν Φ. συνελήφθη τον Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης με πλαστό ελληνικό διαβατήριο, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου επιβεβαίωσαν ότι είχε πραγματοποιήσει τρία ταξίδια στη χώρα με προσφυγικό διαβατήριο Ελλάδας. 

Στο δικαστήριο όπου δικάζεται στην Ουγγαρία, ανέφερε σύμφωνα με τη Magyar Nemzet ότι μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για τη σύνδεσή του με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, ζητώντας όμως να αποχωρήσουν όλοι οι αστυνομικοί από την αίθουσα προκειμένου να το πράξει. Ωστόσο ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής που βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα υπό το φόβο ότι ενδέχεται η πρόθεσή του να είναι να πάρει ομήρους.

Σύμφωνα με τις έρευνες, άνδρες υπό τις εντολές του Χασάν Φ. τον Μάρτιο 2015 αποκεφάλισαν ή έκαψαν ζωντανούς 37 με 44 ανθρώπους που αρνήθηκαν να περάσουν στις τάξεις του ISIS στο χωριό Μαμπούζα, κοντά στην πόλη Χομς. Επίσης οι ουγγρικές αρχές υποψιάζονται ότι ο ίδιος έλαβε μέρος σε ακόμη μια αιματοχυσία το 2016, χωρίς όμως να το έχουν διασταυρώσει.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι αναλυτές της Ουγγρικής Ασφάλειας είπαν στην Magyar Nemzet πως οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί του.

isis

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από την πλευρά της η Ελληνική Αστυνομία ανέφερε ότι οι βελγικές αρχές έστειλαν την 1η Ιουλίου πληροφορίες πως ο ύποπτος κατηγορούνταν για διακίνηση παράτυπων μεταναστών και είναι μεσαίο στέλεχος του ISIS, ωστόσο τα δεδομένα ήταν πληροφοριακά και ως εκ τούτου δεν επαρκούσαν ώστε να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες και να ανακληθεί το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα που του είχε αναγνωριστεί.

Οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν άμεσα για τη σύλληψή του στην Ουγγαρία στις 30 Δεκεμβρίου του 2018, και με την σειρά της η ΕΛ.ΑΣ. απέστειλε έγγραφο στην Υπηρεσία Ασύλου με το οποίο την καλεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για ανάκληση του καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα.