Ο Στ. Κούλογλου και το αφήγημα Τσίπρα περί πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στ. Κούλογλου και το αφήγημα Τσίπρα περί πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία της Κουμουνδούρου ζητούν άμεσα εκλογές υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη πρώτο κόμμα, αμφισβητώντας και τις δημοσκοπήσεις, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου δηλώνει πως αυτό δεν ισχύει με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Κούλουγλου δήλωσε ότι «με τις σημερινές συνθήκες δε βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα» παραπέμποντας και στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Αν και σημείωσε πως λόγω της ακρίβειας μπορεί να υπάρξει ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και στο δρόμο προς τις εκλογές να αλλάξουν τα δεδομένα, εν τούτοις ως προς τη σημερινή κατάσταση εμφανίσθηκε να εκτιμά πως αυτό που η ηγεσία του κόμματός του και βγάζει προς τα έξω περί πρωτιάς δεν ισχύει.

Είναι χαρακτηριστικό  ότι ο Αλέξης Τσίπρας από τον Δεκέμβριο που έθεσε το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ζητά διαρκώς εκλογές υποστηρίζοντας μόλις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας από το βήμα της Βουλής ότι πρέπει η προκήρυξή τους να γίνει άμεσα ακόμη και εντός Μαρτίου.

Μάλιστα προέβη στην ως άνω δήλωση την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο Παρίσι στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου Κορυφής των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να συζητηθούν θέμα  που αφορούν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τη θέση της Ευρώπης αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, προβαίνοντας και στις γνωστές κατηγορίες περί κυβερνητικής ανικανότητας.

Ο Στέλιος Κούλογλου πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται με τρόπο που προκαλεί αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνοντας λόγο για ισοπαλία μεταξύ Μητσοτάκη και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την παρουσία τους στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2021 ετέθη μέχρι και θέμα διαγραφής του αφού για μια ακόμη φορά είχε χαλάσει το αφήγημα που επιχείρησε να στήσει τότε η Κουμουνδούρου στηριζόμενη στις δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν μικρή μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Μείωση που οφειλόταν όμως στις πυρκαγιές του Αυγούστου και η οποία καλύφθηκε μέσα στον επόμενο μήνα επιβεβαιώνοντας και τις εκτιμήσεις του ευρωβουλευτή του κόμματος.

Ο ίδιος έχει συνεχείς κόντρες με τον αψύ Κρητικό και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πολιτικό σκηνικό κυρίως ως προς τις ύβρεις τις απειλές και τους υψηλούς τόνου που χρησιμοποιεί.

Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως το αφήγημα της Κουμουνδούρου αποτελεί αποκλειστικά και μόνο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που εκτελείται στο πλαίσιο της ανάγκης συσπείρωσης αλλά και ενόψει του συνεδρίου του Απριλίου, ώστε να αμβλυνθούν οι έντονες αντιπαραθέσεις και να στοιχηθούν τα μέλη στην πλειοψηφία τους γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα.

Άλλωστε τα δημοσκοπικά δεδομένα παραμένουν ίδια από την επομένη των εκλογών του 2019 με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πείθουν τους πολίτες ούτε καν στην προσπάθεια πρόκλησης οργής και αγανάκτησης με αφορμή τις συνεχείς διεθνείς όμως κρίσεις και την επιχείρηση απόδοσής τους στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη