Ο Putin προειδοποιεί για παγκόσμια καταστροφή - Νέα «δώρα» για τις ΗΠΑ υπόσχεται η Β. Κορέα

Ο Putin προειδοποιεί για παγκόσμια καταστροφή - Νέα «δώρα» για τις ΗΠΑ υπόσχεται η Β. Κορέα

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή ηγεσίας στην Pyongyang, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρώπινα δεινά ευρείας κλίμακας. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel χαρακτηρίζει επείγουσα την επιβολή νέων κυρώσεων, ωστόσο οι δύο ηγέτες συμφωνούν στο ότι πρέπει να βρεθεί ειρηνική λύση. Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει «μέτρα αυτοάμυνας» τις πυραυλικές δοκιμές, με τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ να υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα «δώρα» αν συνεχιστούν οι προκλήσεις.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνόδου των χωρών BRIC στην Κίνα, ο Putin προειδοποίησε για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της στρατιωτικής υστερίας γύρω από τη Βόρεια Κορέα, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή».

«Η κλιμάκωση της στρατιωτικής υστερίας σε τέτοιες συνθήκες δεν έχει κανένα νόημα, είναι αδιέξοδη», σημείωσε ο Putin. «Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία παγκόσμια, πλανητική καταστροφή και σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ασφαλούς επίλυσης του ζητήματος της Βόρειας Κορέας, πέρα από τον ειρηνικό διάλογο», πρόσθεσε.

Η Merkel τόνισε ότι οι πυραυλικές δοκιμές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών και έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη να συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα. 

Στο μεταξύ, ένας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, γράφει σήμερα η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, επικαλούμενη μια πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει.

Η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Χθες το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε ακόμα:

- Η Βόρεια Κορέα μεταφέρει διηπειρωτικό πύραυλο στις δυτικές ακτές της

- New York Times: Το Πεκίνο προτιμά μια πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα

- A. Merkel: Επείγουσα η επιβολή νέων κυρώσεων στη Β. Κορέα