O ΠΟΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού και των... trolls

O ΠΟΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού και των... trolls

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Στους 37.558 φθάνουν πλέον οι ασθενείς από το νέο κορονοϊό, μετά τα χθεσινά 2676 νέα κρούσματα διεθνώς.

Στην Κίνα το σύνολο των κρουσμάτων έχει φθάσει τις 37.251 άτομα, με τα 2657 να είναι κρούσματα που δηλώθηκαν χθες. Από το σύνολο των ασθενών στην Κίνα, οι σοβαρά πάσχοντες φθάνουν τους 6188 ασθενείς (οι 87 ασθένησαν σοβαρά από χθες).

Μόνο χθες, έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό 89 άτομα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 812 θανόντες. Εκτός Κίνας, επιβεβαιώθηκαν χθες 19 νέα κρούσματα, σε σύνολο 307 κρουσμάτων σε 24 χώρες. Παραμένει μόνο ένας θάνατος εκτός Κίνας. Τα παραπάνω είναι τα νέα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πορεία της νόσου.

Το κρουαζιερόπλοιο

Στο μεταξύ, σε καραντίνα τουλάχιστον ως τις 19 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν το πλήρωμα και οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, που για την ώρα είναι ελλιμενισμένο στην Yokohama της Ιαπωνίας, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στο πλοίο.

Συγκεκριμένα, , 64 άτομα - επιβάτες και πλήρωμα - βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό. Οι ασθενείς αποβιβάστηκαν από το σκάφος και εισήχθησαν σε νοσοκομεία λοιμώξεων, στην πόλη της Γιοκοχάμα. Οι υπόλοιποι επιβάτες και το πλήρωμα θα παραμείνουν σε καραντίνα ως τις 19 Φεβρουαρίου και κλήθηκαν να παραμένουν στις καμπίνες τους, διαφορετικά, όταν βγαίνουν από αυτές, θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με τους προαναφερόμενους ασθενείς, θα παραμείνουν σε 14ημερη καραντίνα από την τελευταία επαφή τους με τον ασθενή. Ενδέχεται η καραντίνα για αυτή την κατηγορία ταξιδιωτών να παραταθεί και πέραν της 19η Φεβρουαρίου.

Στην Αθήνα

Στη χώρα μας, έφτασαν χθες το απόγευμα οι δύο Έλληνες που είχαν αποκλειστεί στη Βουχάν, και με όλα τα μέτρα ασφαλείας, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου θα παραμείνουν επί 14ήμερο για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της καραντίνας και να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι ταξιδιώτες δεν έχουν συμπτώματα της νόσου, όμως φιλοξενούνται σε θάλαμο απομόνωσης.

Παρόλα αυτά, η παραλαβή τους έγινε από το ΕΚΑΒ με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις (το προσωπικό φορούσε φόρμα, γάντια και μάσκες), ενώ το ασθενοφόρο θα απολυμανθεί.

Ο ΠΟΥ αντιμέτωπος με trolls

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους επεσήμανε ότι ενόσω ο ιός εξαπλώνεται, η παραπληροφόρηση καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη δουλειά των επαγγελματιών υγείας, διασκεδάζει την προσοχή των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, προκαλεί σύγχυση και εξαπλώνει τον φόβο στο ευρύ κοινό.

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ δεν βρίσκεται αντιμέτωπος μόνο με τον ιό, αλλά και με τα trolls και τις θεωρίες συνωμοσίας που προωθούν την παραπληροφόρηση και υπονομεύουν την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του διατηρούν μια προσέγγιση τεσσάρων επιπέδων:

1. αξιοποιούν το υπάρχον Δίκτυο Πληροφοριών για τις επιδημίες (EPI-WIN). Η ομάδα διαχείρισης επικοινωνίας κινδύνου και πληροφοριών για τις επιδημίες («infodemic») του ΠΟΥ παρακολουθούν ενεργά την παραπληροφόρηση, σε πολλές γλώσσες.

2. η ομάδα "infodemics" συνεργάζεται με το τμήμα επικοινωνίας του ΠΟΥ για να παρέχει ενημέρωση στο ευρύτερο κοινό. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση φημών, εξαλείφοντας τους μύθους με ζωντανές συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων - στην ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και μέσω των ΜΜΕ.

3. ασχολούνται επίσης με εταιρείες αναζήτησης, κοινωνικές και ψηφιακές, όπως το Facebook, το Google, το Tencent, το Baidu, το Twitter, το TikTok, το Weibo, το Pinterest κ.ά. Τους ζητούν να φιλτράρουν ψευδείς πληροφορίες και να προωθούν ακριβείς πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές όπως ο ΠΟΥ, το CDC κλπ. ευχαριστώντας για τις προσπάθειές τους μέχρι στιγμής.

4. συνδέουν πρόσωπα επιρροής, μέσω του Instagram και του YouTube, μεταξύ άλλων, για να βοηθήσουν να διαδώσουν τα πραγματικά μηνύματα στους followers τους, με έμφαση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Καταλήγοντας ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ευχαρίστησε τους μέχρι τώρα δωρητές στην έκκληση συλλογής των 675 εκατ. δολ.: τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, την Ολλανδία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιαπωνία και το Wellcome Trust.

Επεσήμανε όμως ότι η αντιμετώπιση απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους δωρητές να επιταχύνουν.