Ο Κ. Χρυσόγονος ρωτά την Κομισιόν για τις μεθόδους συλλογής δεδομένων που εφαρμόζει η CIA

Ο Κ. Χρυσόγονος ρωτά την Κομισιόν για τις μεθόδους συλλογής δεδομένων που εφαρμόζει η CIA

Στις μεθόδους συλλογής δεδομένων που εφαρμόζει η Αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) αναφέρεται με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρεται στην πρόσφατη δημοσιοποίηση απόρρητων εσωτερικών εγγράφων της CIA βάση των οποίων αποκαλύφθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η αμερικανική υπηρεσία έχει βρει τρόπο να εισβάλλει σε συσκευές και ιστότοπους με στόχο την ανάκτηση πληροφοριών, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να παραβιάσει την ιδιωτική σφαίρα των πολιτών.

«Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα», αναφέρεται στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «η CIA φέρεται να έχει βρει τρόπο να εισβάλει και σε συσκευές smartphone, ανακτώντας κρυπτογραφημένες πληροφορίες από δημοφιλείς ιστοτόπους και εφαρμογές, όπως οι Telegram, WhatsApp, Signal και Wiebο.

Φαίνεται - καταλήγει ο κ. Κ. Χρυσόγονος, ότι «μπορεί να παραβιαστεί η ιδιωτική σφαίρα των πολιτών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αντίθεση μάλιστα με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Για το λόγο αυτό ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να προστατεύσει επαρκώς τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών από αθέμιτες ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ