Ο Erdogan καλεί τους δημάρχους της Άγκυρας και άλλων πόλεων να παραιτηθούν

Ο Erdogan καλεί τους δημάρχους της Άγκυρας και άλλων πόλεων να παραιτηθούν

Ο Tayip Erdogan κάλεσε τους δημάρχους της Άγκυρας και άλλων δύο μεγάλων πόλεων της Τουρκίας να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους, με το επιχείρημα ότι κανείς δεν πρέπει να προσκολλάται σε θέσεις και αξιώματα, αλλά και ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ανανέωσης. Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι η θέση αυτή προέρχεται από έναν άνθρωπο ο οποίος κινεί τα νήματα στη χώρα του εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, ενώ κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή του στην προεδρία για μεγάλο ακόμη διάστημα.

«Οι άνθρωποι δεν καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις ως ανεξάρτητοι, αλλά ως υποψήφιοι που υποδεικνύονται από κόμματα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις θέσεις ως καρέκλες οι οποίες θα κατέχονται αιωνίως και δεν θα εγκαταλείπονται ποτέ», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, κατά την επιστροφή του από την επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurryiet. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Erdogan δήλωσε ότι έχει ήδη σταλεί αίτημα παραίτησης προς τους δημάρχους της Άγκυρας, της Μπούρσα και του Μπελίκεσιρ. Σημειώνεται, επίσης, ότι τον προηγούμενο μήνα υπέβαλε την παραίτησή του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και οι «άρχοντες» άλλων δύο τουλάχιστον πόλεων. 

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν τον Erdogan σε αυτή την κίνηση, αρκετοί θεωρούν ότι χρεώνει στους δημάρχους που προέρχονται από το κόμμα του το γεγονός ότι κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό στις 17 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Άλλοι, πάλι, επιμένουν πως ο Erdogan δεν θέλει να επιτρέψει σε κανέναν να ισχυροποιηθεί τόσο ώστε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά απέναντί του -κι αυτό είναι κάτι που αφορά πρωτίστως τον δήμαρχο της Άγκυρας, Melih Gokcek, ο οποίος κατέχει το συγκεκριμένο πόστο από το 1994.