Ο επικεφαλής προπαγάνδας της αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε επιδρομή αεροσκάφους

Ο επικεφαλής προπαγάνδας της αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε επιδρομή αεροσκάφους

Ο επικεφαλής προπαγάνδας της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa) σκοτώθηκε μαζί με πέντε ακόμη μέλη του τζιχαντιστικού δικτύου σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ ανατολικά της Σανάα, της πρωτεύουσας της Υεμένης, δήλωσαν σήμερα πηγές των φυλών.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη διεξάγονται κυρίως από τις ΗΠΑ, τη μόνη χώρα που διαθέτει τέτοιου είδους εξελιγμένα όπλα στην περιοχή.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι περισσότερα από 120 πλήγματα έχουν εξαπολυθεί από τις αρχές του έτους εναντίον τζιχαντιστών στην Υεμένη.

Χθες το βράδυ ο Αμπού Χάιερ αλ Μέκι, ένας Σαουδάραβας που χαρακτηρίζεται ως υπεύθυνος των υπηρεσιών προπαγάνδας της Aqpa, σκοτώθηκε μαζί με άλλους τρεις τζιχαντιστές στην Ουάντι Ομπέιντα της επαρχίας Μάριμπ σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, επεσήμαναν πηγές των φυλών.

Δύο ακόμη μέλη της Aqpa σκοτώθηκαν σε μια δεύτερη επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που σημειώθηκε επίσης χθες το βράδυ εναντίον του οχήματός τους που βρισκόταν στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Η Aqpa δημιουργήθηκε το 2009 από την ένωση των παρακλαδιών της αλ Κάιντα στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία και θεωρείται από τις ΗΠΑ το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του τζιχαντιστικού δικτύου.

Η οργάνωση εκμεταλλεύθηκε το χάος που επικρατεί στην Υεμένη, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο, για να ενισχύσει την επιρροή της στις νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες.

Το δίκτυο διεξάγει επιχειρήσεις τόσο εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι όσο και των κυβερνητικών δυνάμεων. Παράλληλα οργανώνει επιθέσεις στο εξωτερικό, όπως αυτή εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP