Ο B. Obama στέλνει 250 επιπλέον στρατιώτες στη Συρία

Ο B. Obama στέλνει 250 επιπλέον στρατιώτες στη Συρία

Ο πρόεδρος Barack Obama θα ανακοινώσει σήμερα, Δευτέρα, ότι σχεδιάζει να στείλει 250 επιπλέον Αμερικανούς οπλίτες στη Συρία, σε μια αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή, που σε συνεργασία με τις τοπικές συριακές δυνάμεις αγωνίζεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ανάπτυξη των στρατευμάτων, η οποία θα αυξήσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία σε περίπου 300 στρατιώτες, έχει στόχο να επιταχύνει τις πρόσφατες επιτυχίες κατά του ISIS και επιβεβαιώνει την αυξανόμενη πεποίθηση των ΗΠΑ στο ότι υποστηρίζοντας δυνάμεις στο εσωτερικό της Συρίας και του Ιράκ μπορούν να ανακτήσουν εδάφη από τη σκληροπυρηνική οργάνωση .

Ο B. Obama θα εξηγήσει την απόφασή του σε ομιλία του σήμερα στο Ανόβερο, όπου είχε συζητήσεις για την κρίση στη Συρία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel την Κυριακή. Μετά τις παρατηρήσεις του θα συναντηθεί και με άλλους σημαντικούς Ευρωπαίους ηγέτες.

To Ισλαμικό Κράτος (γνωστό και ως ISIS ή ISIL) ελέγχει τις πόλεις της Μοσούλης στο Ιράκ και της Ράκα στη Συρία ενώ αποδεικνύεται ισχυρή απειλή στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο και στις Βρυξέλλες το Μάρτιο.

Ενώ ο B. Obama έχει αρνηθεί να στείλει πλήρη στρατεύματα των ΗΠΑ στη Συρία, πέρυσι απέστειλε ωστόσο 50 Αμερικανούς άνδρες των ειδικών δυνάμεων στη Συρία, σε μια αποστολή που αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιέγραψαν ως «αντιτρομοκρατίας» και όχι προσπάθεια εμπλοκής στον πόλεμο.

Η απόφασή του να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal την Κυριακή και επιβεβαίωσε δημοσίευμα της 1ης Απρίλη του Reuters ότι η κυβέρνηση Obama εξετάζει σημαντική αύξηση των δυνάμεων των ΗΠΑ.

"Ο πρόεδρος έχει εγκρίνει μια σειρά από μέτρα για να αυξηθεί η υποστήριξη sτους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και των τοπικών συριακών δυνάμεων που συμμετέχουν στον αγώνα κατά του ISIL", είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Obama.

Ο B. Obama είχε δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τις στρατιωτικές αποστολές στη Μέση Ανατολή, όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2008. Ωστόσο, στο τελευταίο μέρος της προεδρίας του έχει δεχθεί ότι είναι απαραίτητο να διατηρήσει ή να προσθέσει στρατεύματα για να υποστηρίξουν τις συγκρούσεις στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Obama ολοκληρώνει εξαήμερο διεθνές ταξίδι που είχε ξεκίνησε από το Ριάντ, όπου είχε συνομιλίες με ηγέτες των κρατών του Περσικού Κόλπου σχετικά με το γεγονός ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον για τη Μέση Ανατολή δεν έχει τηρηθεί.

Μετά τη συνάντηση, ο B. Obama απέφυγε ερώτηση σχετικά με το αν θα προσέθετε ειδικές δυνάμεις στη Συρία, λέγοντας: «Καμία από τις επιλογές δεν είναι καλές» αν αποτύχουν οι συνομιλίες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.