Ο αντιεμβολιαστής και οπαδός ολιστικών θεραπειών Νόβακ Τζόκοβιτς

Ο αντιεμβολιαστής και οπαδός ολιστικών θεραπειών Νόβακ Τζόκοβιτς

Καμία σχέση με τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφαελ Ναδάλ. Σοβαροί και με απόλυτο έλεγχο οι μεν, συναισθηματικός και εξωστρεφής ο δε. Ο λόγος για έναν από τους πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών, τον Νόβακ Τζόκοβιτς, το μεγάλο αστέρας του τένις που βρίσκεται στο προσκήνιο επειδή επιχείρησε να εισέλθει ανεμβολίαστος στην Αυστραλία, παρόλο που η χώρα επιτρέπει την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους.

Η συμπεριφορά του, λίγο έλειψε να οδηγήσει σε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η κίνηση των αυστραλιανών αρχών να του απαγορεύσουν την είσοδο και να του αφαιρέσουν τη βίζα προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης της Σερβίας και του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, που στάθηκαν στο πλευρό του αθλητή τους. Από τους ελάχιστους που τον υποστηρίζουν.

Τα σχόλια στην επίσημη ιστοσελίδα του Αυστραλιανού Όπεν ξεχειλίζουν από οργή. Εξαιτίας των lockdowns και των περιορισμών, κάποιοι δεν κατάφεραν να παραστούν στις κηδείες των γονιών τους. Αδύνατον να «χωνέψουν» την τακτική του Τζόκοβιτς, μόνο και μόνο για να παίξει τένις. Χαρακτηριστικό και το μήνυμα «πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες» του Ραφαέλ Ναδάλ.

Ο Τζόκοβιτς δεν έκρυψε ποτέ τον «εναλλακτικό» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την επιστήμη και την ιατρική. Κάποτε υποστήριξε την ιδέα πως με την προσευχή και την πίστη καθαρίζει το νερό από την τοξικότητα. Οι πρόσφατες εξελίξεις λοιπόν, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία για όσους τον παρακολουθούν.

Ταλαντούχος...

 

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του τένις του αιώνα μας, έχοντας κερδίσει 20 τίτλους σε Grand Slam. Η υπεροχή του και οι διακρίσεις του είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και  με τις απόψεις του για θέματα υγείας.

Με διάφορες αφορμές, στο πρόσφατο παρελθόν, έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ιδιωτική και προσωπική απόφαση. Ωστόσο, ο ίδιος, μέχρι αυτή την εβδομάδα δεν είχε ξεκαθαρίσει αν είχε εμβολιαστεί ή όχι.

Μόλις την Τρίτη, γνωστοποίησε με μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λάβει ιατρική βεβαίωση με την οποία εξαιρείται από την καθολική υποχρέωση εμβολιασμού για τους εισερχόμενους στην Αυστραλία ή την 14ήμερη καραντίνας.

...Οπαδός ολιστικών θεραπειών

 

Το 2016 άρχισε να προπονείται με τον Ισπανό Πέπε Ίμαζ, πιστό ακόλουθο των ολιστικών θεραπειών και ανακάλυψε τη δύναμη που του προσφέρει η «αγκαλιά των δέντρων».

Μαζί αναζητούσαν αρχαία δέντρα σε όλα τα Βαλκάνια για να τα αγκαλιάσουν και να αντλήσουν την αρχέγονη ενέργεια της γης.

Μέχρι σήμερα, ο Νόβακ ξεκινάει τις προπονήσεις του, με μια σειρά από τελετουργικές κινήσεις τις οποίες αποκαλεί «αγάπη και ειρήνη». Μικρό τελετουργικό που τον βοηθά στην αυτοσυγκέντρωσή του.

Από το 2016 που ξεκινά τις πνευματικές αναζητήσεις και τη βίγκαν διατροφή του, το επίπεδο του Τζόκοβιτς πέφτει.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της σεζόν απέτυχε κόντρα σε άλλους τενίστες που μέχρι θεωρούνταν πολύ κατώτεροί του. Στον τελικό του ATP Masters του Λονδίνου έχασε από τον Άντι Μάρεϊ.

Στο Γουίμπλετον ο Τζόκοβιτς παραδέχτηκε ότι το πρόβλημά του ήταν πνευματικό.

«Σχεδόν τέλειος»

 

Φέτος, στη διάρκεια μιας χρονιάς κατά την οποία κέρδισε στην κορυφαία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα και για μια σειρά από άλλους λόγους, πέραν των αθλητικών του επιδόσεων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχασε την ψυχραιμία του, αλλά και πήρε θέση κατά του εμβολιασμού για τον κορονοϊό κόντρα στις εισηγήσεις όλων των ειδικών, παγκοσμίως.

Πάντως, είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Τζόκοβιτς αγγίζει την τελειότητα στα γήπεδα. Κατέχει το ρεκόρ 43 νικών σερί από το 2011, μια επίδοση που παραμένει αξεπέραστη και μεγαλύτερος εχθρός παραμένει ο εαυτός του.

Για την ιστορία

 

Ο Τζόκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι τον Μάιο του 1987 και θεωρείται παιδί του πολέμου, καθώς οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία διήρκησαν μέχρι το 2001.

Γοητεύτηκε από το τένις από την ηλικία των τεσσάρων ετών. 

Οι βομβαρδισμοί του Βελιγραδίου έστελναν τον μικρό Νόβακ και την οικογένειά του πολλές ώρες κάθε νύχτα στα καταφύγια. Φέρεται να έδινε ραντεβού για προπονήσεις σε μέρη που είχαν ήδη βομβαρδιστεί, εικάζοντας ότι δεν θα χτυπηθούν ξανά.

Η προπόνηση γινόταν σε άδειες πισίνες, σε παλιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, σε απόμακρες αλάνες.