Nτ. Τραμπ: Η επίθεση στη Συρία ίσως γίνει σύντομα, ίσως και όχι

Nτ. Τραμπ: Η επίθεση στη Συρία ίσως γίνει σύντομα, ίσως και όχι

«Ποτέ δεν είπα πότε ακριβώς θα λάμβανε χώρα μια επίθεση στη Συρία. Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα ή να μην πραγματοποιηθεί καθόλου σύντομα», ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια αινιγματική δήλωση που έκανε μέσω ανάρτησής του στο twitter, αναφορικά με τις ετοιμασίες που κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της για επίθεση στη Συρία, μετά τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων στην πόλη Ντούμα, πριν από λίγες μέρες.

Ο Τραμπ πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ, υπό τη διακυβέρνησή μου έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά με την εξάλειψη του ISIS από την περιοχή» και διερωτήθηκε για το «πού είναι ένα "ευχαριστώ Αμερική";»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους συμβούλους του και «πολύ σύντομα» θα λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνει με τη Συρία. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρόκειται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, το πιθανότερο πλέον είναι η εντολή «άρξατε πυρ» να δοθεί μόλις αναπτυχθεί πλήρως η αμερικανική αρμάδα που βρίσκεται εν πλω προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Harry Truman – κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Σαββατοκύριακου.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι ρευστή και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά -ακόμη και το να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα.

Mπ. Αλ Άσαντ: Ενδεχόμενη επίθεση της Δύσης θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δυτικών κρατών θα προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

«Με κάθε νίκη που επιτυγχάνεται επί του εδάφους, υψώνονται οι φωνές ορισμένων δυτικών κρατών και εντείνονται ενέργειες στη προσπάθειά τους να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων... αυτές οι φωνές και οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δε θα κάνουν τίποτε άλλο από το να συμβάλουν σε μια αύξηση της αστάθειας στην περιοχή, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Άσαντ υποδεχόμενος στη Δαμασκό στον Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλο του Ιρανού ανώτατου ηγέτη.

Διαβάστε ακόμα:

-Το «άρξατε πυρ» του Τραμπ περιμένει με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης

Φωτογραφία: AP