Notam για πτήσεις από ΥΠΑ μετά το αεροπορικό δυστύχημα στη Λάρισα

Notam για πτήσεις από ΥΠΑ μετά το αεροπορικό δυστύχημα στη Λάρισα

Αεροπορική οδηγία (notam), η οποία επιβάλλεται από τώρα και στο εξής σε όλους τους χειριστές πτητικών μέσων Γενικής Αεροπορίας να ενημερώνουν το διαχειριστή του πεδίου προσγείωσης που χρησιμοποιούν, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μετά το αεροπορικό δυστύχημα με μονοκινητήριο στη Λάρισα.

Η notam υπενθυμίζει τους κανόνες που ισχύουν από την νομοθεσία για τις πτήσεις Γενικής Αεροπορίας (ΓΑ) και προβλέπει τα ακόλουθα:

*Όλα τα αεροσκάφη ΓΑ πριν την διεξαγωγή πτήσεων σε πεδία προσγείωσης επιβάλλεται να ενημερώνουν και να λαμβάνουν άδεια για την χρήση των πεδίων από τους διαχειριστές τους.

Η ενημέρωση για την διεξαγωγή της πτήσης πρέπει να περιλαμβάνει:

1. Το Νηολόγιο του αεροσκάφους.  (AIRCRAFT REGISTRATION)

2. Το ονοματεπώνυμο του πιλότου. (NAME OF PILOT)

3. Τoν συνολικό αριθμό επιβατών. (TOTAL PASSENGERS ON BOARD)

4. Αεροδρόμιο αναχώρησης. (AERODROME OF DEPARTURE)

5. Εκτιμώμενη ώρα άφιξης. (ESTIMATED TIME OF ARRIVAL)

6. Δήλωση του χειριστή ότι το πτυχίο του, το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας και το πιστοποιητικό ασφάλισης παραμένουν σε ισχύ. (A DECLARATION THAT THE PILOT'S LICENSE,THE CERTIFICATE OF AIRWORTHINESS AND INSURANCE CERTIFICATE REMAIN VALID.)

7. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή σχεδίου πτήσης για τα αφικνούμενα και αναχωρούντα προς και από πεδίο προσγείωσης αεροσκάφη είναι υποχρεωτική. (SUBMISSION OF THE FLIGHT PLAN FOR ARRIVING AND DEPARTING AIRCRAFT IS MANDATORY.)

Σημειώνεται ότι η ΥΠΑ υπενθυμίζει του κανόνες που ισχύουν για τις πτήσεις ΓΑ με αφορμή το αεροπορικό συμβάν με το ιδιωτικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από ιδιωτικό πεδίο στη Θήβα με προορισμό άφιξης περιοχή της Δράμας την περασμένη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021.