Νίκος Αρχιμανδρίτης - Ματθίλδη

Νίκος Αρχιμανδρίτης - Ματθίλδη

Ποιός είναι ο Νίκος Αρχιμανδρίτης;

Τι ρόλο παίζει στη γκρίζα και τρομακτική Αθήνα του 2015;

7 συγγραφείς ενώνουν τις πένες τους για να γράψουν τη νέα σειρά βιβλίων του Φιλελεύθερου.

Αυτό το Σάββατο 3 Οκτωβρίου η "Ματθίλδη" της Αγγελικής Χαραγιάννη.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, είναι η αφορμή της ολιγοήμερης επιστροφής της Ματθίλδης -νεαρής αρχαιολόγου- στην πατρίδα. Οι σκέψεις περί της αναγκαιότητας της μετάθεσής της στο παγωμένο Λονδίνο δεν αργούν να έρθουν. Η προαγωγή της φάνταζε εκ των ουκ άνευ.

Μια τυχαία ματιά, κάτι σαν ένα πονηρό κλείσιμο ματιού της μοίρας, είναι η
θρυαλλίδα της ψυχικής έκρηξης που πρόκειται να συνταράξει τα θεμέλια της
κοσμοθεωρίας της. Υπάρχει προηγούμενο, αφορμή, αιτία και ασφαλώς επόμενο.

Πίσω από αμφίσημες συμπεριφορές, ξεδιπλώνονται τα μακριά, σιχαμερά, γλοιώδη πλοκάμια της διαφθοράς. Τα απίθανα κινούνται στη σφαίρα της πιθανότητας, ενώ οι βεβαιότητες κατακρημνίζονται σε έναν ιδιότυπο γύρο του θανάτου.

Ταυτόχρονα, όλα εμφανίζονται τακτοποιημένα στον δημόσιο βίο. Σαν άρτιο μουσικό σύνολο. Μια ορχήστρα με μαέστρο τον Νίκο Αρχιμανδρίτη και πρώτο βιολί τον αινιγματικό, αλλά ουσιαστικό και απέριττο στις κινήσεις του Πέτρο Παγκράτη, αποφεύγοντας θεωρίες συνομωσίας και κοινωνικούς σχολιασμούς. Η σκιά είναι ο καλύτερος σύμμαχος τού παρασκηνίου.

Παίρνοντας βαθιές ανάσες και βουτώντας στη φουρτουνιασμένη θάλασσα του
ελληνικού γίγνεσθαι του σωτηρίου έτους 2015, ξετυλίγει με προσοχή το κουβάρι της διαπλοκής. Ερωτευμένοι, τολμηροί, αισθαντικοί, αδίστακτοι, αυθεντικοί, ρομαντικοί ονειροπόλοι ήρωες δίνουν τη δική τους μαρτυρία και βοήθεια στο γαϊτανάκι της αναζήτησής της, φωτίζοντας την τολμηρή διαδρομή της μέχρι να βρεθεί στο τέλος του τούνελ.

Η Ματθίλδη καλείται να ξεπεράσει τους σκόπελους που έχουν τοποθετήσει με
μαεστρία οι σκοτεινοί κύκλοι σε όποιον τολμά να αμφισβητεί το θέσφατο. Οφείλει πρώτα από όλα να μείνει δυνατή κι ανεπηρέαστη ώστε να φτάσει αλώβητη στο τέρμα της διαδρομής, στην οδυνηρή συνειδητοποίηση των γεγονότων.

Μαζί το αριστούργημα της Αμαλίας Μεγαπάνου "Το παιδί της μάνας μου"