Νέος Γενικός εισαγγελέας στο Δικαστήριο της ΕΕ ο Αθανάσιος Ράντος

Νέος Γενικός εισαγγελέας στο Δικαστήριο της ΕΕ ο Αθανάσιος Ράντος

Γενικός εισαγγελέας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διορίστηκε ο κ. Αθανάσιος Ράντος μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. H επιλογή έγινε από τους αντιπρόσωπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών.

Η θητεία του κ. Ράντου ξεκινάει στις 7 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου 2021. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ράντος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνεχάρη τον κ. Αθανάσιο Ράντο για τον διορισμό του ως Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε:

Θερμά συγχαρητήρια στον Αθανάσιο Ράντο, που διορίστηκε σήμερα Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ. Με την επιλογή του τιμάται η Ελλάδα και η Ευρώπη κερδίζει έναν εξαίρετο δικαστή, αδιαμφισβήτητου ήθους και υψηλής νομικής κατάρτισης. Καλή και εποικοδομητική θητεία! #ECJ

Με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνεχάρη τον κ. Αθανάσιο Ράντο για τον διορισμό του ως Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: Θερμά συγχαρητήρια στον Αθανάσιο Ράντο, που διορίστηκε σήμερα Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ. Με την επιλογή του τιμάται η Ελλάδα και η Ευρώπη κερδίζει έναν εξαίρετο δικαστή, αδιαμφισβήτητου ήθους και υψηλής νομικής κατάρτισης. Καλή και εποικοδομητική θητεία! #ECJ

Το βιογραφικό του κ. Ράντου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1976, με βαθμό "Άριστα". Έλαβε Μεταπτυχιακό της Νομικής, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, το 1990.

Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1978. Διορίστηκε Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 1979. Το 1984, προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου του ΣτΕ, ενώ το 1996 τοποθετήθηκε Σύμβουλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Από το 2009, είναι Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχει διδάξει για πάνω από είκοσι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο) καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και Μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Ήταν μέλος στην Συντακτική Επιτροπή της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών της Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Από τον Μάιο του 2018 έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, διετέλεσε Προεδρεύων του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την παραίτηση του Νικόλαου Σακελλαρίου. Στις 22 Ιανουαρίου 2020, ανέλαβε και πάλι Προεδρεύων του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ομιλεί Γαλλικά και Αγγλικά.

Οι νέοι εισαγγελείς

Σήμερα διορίστηκαν επίσης και τρεις εισαγγελείς. Συγκεκριμένα: 

Ο Κοέν Λενάρ (Βέλγιο) διορίστηκε δικαστής από τις 7 Οκτωβρίου 2021 έως τις 6 Οκτωβρίου 2027 ως μέρος της μερικής ανανέωσης της σύνθεσης του Δικαστηρίου. Η θητεία 14 δικαστών και 6 γενικών εισαγγελέων του Δικαστηρίου θα λήξει στις 6 Οκτωβρίου 2021.

Η Ινέτα Ζιμέλε (Λετονία) διορίστηκε δικαστής από τις 7 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 6 Οκτωβρίου 2024 μετά την παραίτηση του Εγκίλ Λέβιτς.

Ο Γιαν Πασέρ (Τσεχία) διορίστηκε δικαστής από τις 6 Οκτωβρίου 2020 έως τις 6 Οκτωβρίου 2024 μετά την παραίτηση του Ζίρι Μαλενόβσκι.