Νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας - Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

Νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας - Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

Το μήνυμα ότι μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό έστειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τη Μεγάλη Τετάρτη, απορρίπτοντας το μοντέλο «μηδενικών» κρουσμάτων της Κίνας.

Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε, σημείωσε ο Θ. Πλεύρης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, τα μέτρα, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς αποδίδουν, κάτι που αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων από το ότι έχει επανέλθει η οικονομική ζωή στη χώρα. Υπογράμμισε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων έχει ανέλθει σε 85% και πάνω από 90% στις ευπαθείς ομάδες, και ότι κινούμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Καθώς έχουμε φάρμακα μαζί με τα εμβόλια και χτίζουμε δυνατότερο Εθνικό Σύστημα Υγείας αξιοποιώντας πόρους 1,5 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, όπου κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ευπάθεια που θα έχει θα δημιουργεί δικό του προφίλ για να ξέρει πόσο πρέπει να προσέχει.

Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε κατά την έκτακτη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας. Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί, είπε ο υπουργός.

Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από όλους μας, υπογράμμισε από την πλευρά της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. 

Έλεγχοι μόνο σε άτομα με συμπτώματα

Η πανδημία αποκλιμακώνεται, ο έλεγχος στο εξής θα επικεντρώνεται πλέον μόνο στα άτομα με συμπτώματα, σημείωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτισης επαφών με κρούσμα θα συνεχίσουν να εφαρμόζεται στα σχολεία, πρόσθεσε η ίδια, εξηγώντας πως αν κάποιο παιδί διαγιγνώσκεται με κόβιντ, θα γίνεται τεστ σε όλους τους συμμαθητές του, την 1η και την 4η ημέρα.

Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός, υπογράμμισε η Β. Παπαευαγγέλου.

Για τα περιστατικά ηπατίτιδας

Σχετικά με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι αφορούν κυρίως σε παιδιά 3 έως 5 που δεν είχαν εμβολιαστεί και ένα ποσοστό από αυτά είχε νοσήσει με κορονοϊό, ωστόσο, πιθανόν δεν υπάρχει συσχέτιση με τον covid, αλλά οφείλεται σε λοίμωξη.

Όπως διευκρίνισε η Β. Παπαευαγγέλου, πρόκειται για παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε αποστειρωμένο περιβάλλον, λόγω των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό. 

Υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες

Για τους δείκτες θανάτων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, διευκρίνισε πως η Ελλάδα δηλώνει αυξημένο αριθμό θανάτων λόγω covid, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Έρευνα του Lancet που επικαλέστηκε, αναφέρει ότι γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

O ίδιος εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς δεν είναι ενιαία η καταγραφή σε όλες τις χώρες, εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και τέλος σημείωσε ότι οι προγνωστικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί.

Δείτε την παρουσίαση με διαγράμματα:

pdf