Νέα αντιπαράθεση Τραμπ - Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νέα αντιπαράθεση Τραμπ - Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άμεση και αιχμηρή υπήρξε η αντίδραση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι ΕΕ και ΗΠΑ είναι «εχθροί». «Φωτογραφίζοντας» τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ντ. Τούσκ τόνισε ότι όποιος προβαίνει σε τέτοιους ισχυρισμούς διαδίδει «ψεύτικες ειδήσεις».

Συγκεκριμένα, ο Ντ  Τουσκ. μέσω μήνυμά στο twitter υπογράμμισε ότι «Η Αμερική και η Ε.Ε είναι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί, απλά διασπείρει ψευδείς ειδήσεις».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS υποστήριξε ότι η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι οι «εχθροί» των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ.

Πρόκειται για τη δεύτερη κόντρα μεταξύ Ντόναλντ Τουσκ και Ντόναλντ Τραμπ, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ντ. Τουσκ είχε στείλει μήνυμα προς τις ΗΠΑ να σεβαστούν τους συμμάχους της οι οποίοι «δεν είναι και τόσο πολλοί».

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν και δεν θα αποκτήσουν καλύτερο σύμμαχο από την ΕΕ», είχε γράψει στο Twitter ο κ. Τουσκ, λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταφερθεί εκ νέου εναντίον της Ευρώπης λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν τεράστια ποσά για να την προστατεύσουν.

Με πληροφορίες από Reuters

AP Photo/Czarek Sokolowski