Το ΝΑΤΟ ζητά από τη Ρωσία να απομακρύνει δυνάμεις και εξοπλισμό από την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ ζητά από τη Ρωσία να απομακρύνει δυνάμεις και εξοπλισμό από την Ουκρανία

Ο επικεφαλής του NATO, Jens Stoltenberg, απαίτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της και το στρατιωτικό υλικό που έχει στην Ουκρανία, διακόπτοντας την υποστήριξή της στους φιλορώσους αυτονομιστές που μάχονται στο Κίεβο, όπως μετέδωσε το Associated Press. 

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους μαχητές και να αποσύρει τις δυνάμεις της και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό από την ουκρανική επικράτεια», δήλωσε ο κ. Stoltenberg μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τον Ουκρανό ομόλογό τους στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε, η συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση στο Κίεβο και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την «παράνομη και αθέμιτη προσάρτηση της Κριμαίας» από τη Ρωσία, πριν από δύο χρόνια.

«Σε απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία. Το επίπεδο της πολιτική και πρακτική μας δέσμευσης από το 2014 είναι άνευ προηγουμένου», τόνισε.

Ο κ. Stoltenberg δήλωσε ότι η Μόσχα συνέχισε να στηρίζει τους αντάρτες με πολλούς τρόπους, παρέχοντας εξοπλισμό και συμβούλους, ενώ συγκέντρωσε στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία για να εκφοβίσει το Κίεβο και να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία, την κεντρική βάση του -στρατηγικής σημασίας- ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Επιπλέον, κάλεσε τη Μόσχα να σεβαστεί και να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Μινσκ, η οποία έχει υπογραφεί μέχρι μεταξύ των ανταρτών και του Κιέβου, αλλά παραβιάζεται «ξανά και ξανά».

Οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν ο μόνος τρόπος προς μία ειρηνική λύση στη σύγκρουση, πρόσθεσε.