Ν. Ξυδάκης: : «Στην παρούσα φάση, Κύπρος και Ελλάδα είναι ταυτισμένες με κοινή αντίληψη και στρατηγική»

Ν. Ξυδάκης: : «Στην παρούσα φάση, Κύπρος και Ελλάδα είναι ταυτισμένες με κοινή αντίληψη και στρατηγική»

Το μεταναστευτικό, το Κυπριακό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος συζήτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης , ο οποίος βρίσκεται στην Λευκωσία για να συμμετάσχει σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο, και ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικος.

Μετά την συνάντηση ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε ότι είναι κοινή η μοίρα Ελλάδας -Κύπρου και τόνισε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τα συμφέροντα της Κύπρου. «Στην παρούσα φάση Κύπρος -Ελλάδα είναι ταυτισμένες με κοινή αντίληψη και στρατηγική», δήλωσε.

Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι επισκέπτεται την Κύπρο για πρώτη φορά από το 1980 και για πρώτη φορά ως πολιτικός. «Η Κύπρος είναι το σπίτι μου», είπε. Επίσης, έκανε ειδική μνεία στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος σημείωσε, ως μέλος της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν από τους αρχιτέκτονας της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση. Οι επισκέψεις υπουργών της Ελλάδος στην Κύπρο και υπουργών της Κύπρου στην Ελλάδα «βοηθούν στο να τίθενται κοινοί στόχοι», δήλωσε.

Ο κ. Ξυδάκης είχε συνάντηση και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις. Επίσης , αντάλλαξε απόψεις με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, στην διάρκεια γεύματος.

Το συνέδριο, με την ευκαιρία του οποίου βρίσκεται στην Λευκωσία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έχει θέμα «Η ιστορία και η λογοτεχνία του Αγώνα 1955-1959» και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Η ομιλία του κ. Ξυδάκη στο συνέδριο έχει θέμα των απόηχο των δύο πρώτων χρόνων του Κυπριακού Αγώνα στην πνευματική ζωή της Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ