Ν. Ξυδάκης: Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην προσφυγική κρίση

Ν. Ξυδάκης: Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην προσφυγική κρίση

Την ανάγκη να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ για την προσφυγική κρίση, αναγνωρίζοντάς της ρόλο-κλειδί στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, επισήμαναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς.

Κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στο ''Αμστερνταμ, πρώτο σταθμό της ολιγοήμερης περιοδείας του κ. Ξυδάκη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ, ενημέρωσε για την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την πίεση των πρωτοφανών προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας πως η χώρα έχει ήδη ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες και υποχρεώσεις που προκύπτουν. Τόνισε μάλιστα ότι η χώρα εργάζεται εντατικά και θα επιτύχει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της, σημειώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα έχει δεχτεί λιγότερη βοήθεια απ'' αυτή που έχει ανάγκη και έχει ζητήσει για να αντιμετωπίσει την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, και χαρακτήρισε ψευδείς τις φωνές που κατηγορούν τη χώρα πως δεν επιθυμεί τη βοήθεια της ΕΕ.

Επίσης, ο κ. Ξυδάκης ανέδειξε τους γεωπολιτικούς λόγους που έχουν δημιουργήσει την προσφυγική κρίση και τόνισε τον ειρηνευτικό ρόλο που οφείλει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συριακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνώρισε τον κομβικό ρόλο της τρέχουσας ολλανδικής προεδρίας στην ΕΕ και την ιδιαίτερη σημασία των πρωτοβουλιών που αυτή θα αναλάβει.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός έδωσε έμφαση στην ιδιαίτερη μορφολογία της Ελλάδας, τονίζοντας τη σημασία και τις ευθύνες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων. Ο κ. Ξυδάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει διασώσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στα θαλάσσια σύνορά της το 2015, τηρώντας τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες καθώς και τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες αυτή έχει ενσωματωθεί.

Στη συνέχεια ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό καθώς ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να ενημερωθεί για την πορεία του, για την οποία ο κ. Ξυδάκης τού παρουσίασε τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Τέλος, ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον κ. Κέντερς για το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σημειώνει ταχεία πρόοδο και εστίασε στην ανάγκη να συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ώστε η χώρα να βγει το συντομότερο από τη μακρά κρίση. Ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προσελκύσει νέες επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες για τους Έλληνες θέσεις εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας των νέων που τους οδηγεί, όπως προσέθεσε, συχνά στη μετανάστευση.

Σήμερα, παράλληλα με τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Ξυδάκης συναντάται επίσης στο Βερολίνο με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίκαελ Ροθ.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του αναπληρωτή υπουργού, με στόχο να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις σε ζητήματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ