Ν. Ξυδάκης: Χρειάζεται αναβάθμιση του αξιακού πλαισίου της Ευρώπης

Ν. Ξυδάκης: Χρειάζεται αναβάθμιση του αξιακού πλαισίου της Ευρώπης

Οι προτεραιότητες της ολλανδικής προεδρίας στην ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, ήταν τα κύρια θέματα του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της τρέχουσας εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικων και πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Μπερτ Κούντερς, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσφυγική κρίση, στην καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής και στην ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

«Η φιλόδοξη και βαριά λόγω του προσφυγικού ζητήματος ατζέντα, με την οποία ξεκινά η Ολλανδία, συμπίπτει με μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία απειλούνται η συνοχή, η ενότητα και η ακεραιότητα της ΕΕ» τόνισε ο κ. Ξυδάκης στην παρέμβασή του κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε, «είναι η αναβάθμιση του αξιακού πλαισίου της Ευρώπης και ένα συνεκτικό όραμα: οι εργαλειακες βραχυπρόθεσμες πολιτικές οφείλουν να δώσουν χώρο και σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές». Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε το "πολύ λίγο, πολύ αργά" των επικριτών της ΕΕ και τον ακραίο ευρωσκεπτικισμό».

Τέλος, ο αν. υπουργός Εξωτερικών επικρότησε ζωηρά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την πρόταση του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών για αναβάθμιση του Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων σε όργανο με ουσιαστικότερες αρμοδιότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ