Ν. Σύψας: Θα ζοριστούμε τον Ιανουάριο - Υπάρχει πιθανότητα να ξαναγίνει lockdown

Ν. Σύψας: Θα ζοριστούμε τον Ιανουάριο - Υπάρχει πιθανότητα να ξαναγίνει lockdown

«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε» εκτίμησε ο λοιμωξιολόγος, καθώς όπως σημείωσε «το άνοιγμα σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά, ενώ το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας» και προειδοποίησε ότι «αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown.»

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ επισήμανε ότι παρατηρείται μια πολύ βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας όπως φαίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην απόδοση του lockdown, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς όσον αφορά τις νοσηλείες και τους αθανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή.

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away».

Στις φετινές γιορτές ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα.»

Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά. «Με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα», επεσήμανε.

«Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε ο κ. Σύψας, αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα. «Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία.», πρόσθεσε.

«Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της.», είπε ο Λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία». Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο.»