Ν. Κοτζιάς: Έτοιμη η γενική συμφωνία για την πΓΔΜ, συνεχίζουμε τις συζητήσεις για το όνομα

Ν. Κοτζιάς: Έτοιμη η γενική συμφωνία για την πΓΔΜ, συνεχίζουμε τις συζητήσεις για το όνομα

Επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση ονοματολογικού της πΓΔΜ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό την αιγίδα του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της  πΓΔΜ, δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, ενόψει του κρίσιμου τετ-α-τετ που θα έχει με τον σκοπιανό ομόλογό του, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα ο έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε χθες πως «έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», κάτι που σημαίνει ότι στη γενική συμφωνία η οποία έχει καταγραφεί έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο, δηλαδή και της ελληνικής πλευράς και της αντιπροσωπείας των Σκοπιανών. 

Ο κ. Κοτζιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν σήμερα, και κάλεσε την πΓΔΜ να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω την θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».

Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες των δύο χωρών, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη, καθώς το πρώτο -και κυριότερο- μέρος αφορά τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης. Αυτές οι επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες συζητούνται σε παράλληλο γύρο διαπραγματεύσεων, που διεξάγεται σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο. 

(φωτογραφία AP)

Διαβάστε ακόμα:

- Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Ο Τσίπρας θέλει να κλείσει το Σκοπιανό