Μπλίνκεν: Εξετάζουμε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία

Μπλίνκεν: Εξετάζουμε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την τελευταία πρόταση της Ρωσίας να συζητήσουν σε προεδρικό επίπεδο μια ανταλλαγή κρατουμένων που περιλαμβάνει την κρατούμενη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Υποβάλαμε, όπως γνωρίζετε, μια ουσιαστική πρόταση για την οποία η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας. Και αυτό που είπε ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ σήμερα το πρωί και είπε δημόσια είναι ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν μέσω καναλιών που έχουμε δημιουργήσει για να κάνουν ακριβώς αυτό. Και θα το επιδιώξουμε», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, ενώ συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN στην Καμπότζη.

Σύμφωνα με το CNN, o υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η καταδίκη και η καταδίκη της Γκρίνερ σε εννέα χρόνια φυλάκιση «επιτείνει περαιτέρω την αδικία και την παράνομη κράτησή της».

Η καταδίκη του Γκρίνερ «βάζει στο προσκήνιο την πολύ σημαντική ανησυχία [της Ουάσιγκτον] για το νομικό σύστημα της Ρωσίας και τη χρήση παράνομων κρατήσεων από τη ρωσική κυβέρνηση για να προωθήσει τη δική της ατζέντα χρησιμοποιώντας άτομα ως πολιτικό πιόνι», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους. «Το ίδιο ισχύει και για τον Πολ Γουίλαν», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει μια ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ μέσω διπλωματικού καναλιού που συμφωνήθηκε από τον Μπάιντεν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η συζήτηση για την ανταλλαγή κρατουμένων βρίσκεται σε εξέλιξη αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν προσφέρθηκε να ανταλλάξει τον Βίκτορ Μπουτ, έναν καταδικασμένο Ρώσο έμπορο όπλων που εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα δύο Αμερικανούς που κρατούνται από τη Ρωσία, την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και τον Πολ Γουίλαν.

Η σταρ του WNBA Γκρίνερ καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε εννέα χρόνια φυλάκιση για λαθρεμπόριο ναρκωτικών την Πέμπτη.