Μόσιαλος: Οι 600.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών είναι το βασικό πρόβλημα

Μόσιαλος: Οι 600.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών είναι το βασικό πρόβλημα

Για την άρση των περιορισμών που ισχύει για τους εμβολιασμένους σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους τοποθετήθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής.

Όπως τόνισε, οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη πιθανότητα να προσβληθεί από κορονοϊό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και πολύ μικρότερη πιθανότητα να τον μεταδώσουν, ενώ, όπως επισήμανε, είναι 29 φορές μικρότερη η πιθανότητα νοσηλείας αν κολλήσουν σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.

«Προσωπικά θα προτιμούσε αυτό να είχε γίνει ένα μήνα μετά ώστε να έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και να περιοριζόταν ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης», υπογράμμισε για την άρση των περιορισμένων για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, «το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις συναθροίσεις μεταξύ εμβολιασμένων αλλά στο αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και μεταφέρει τον κορονοϊό σε σπίτι που μπορεί να συζεί με ανεμβολίαστους ηλικιωμένους γονείς, καθώς όπως τόνισε περίπου 600.000 άτομα άνω των 60 ετών στη χώρα μας είναι ανεμβολίαστοι και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα δημόσιας υγείας».

«Η πλειοψηφία των νεκρών στη χώρα μας λόγω της πανδημίας είναι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η άρση των απαγορεύσεων δε θα έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Παράλληλα, εξήγησε πως δεν θα φτάσουμε σε τοίχος ανοσίας με την μετάλλαξη Δέλτα, ενώ σημείωσε πως το θέμα είναι να ελέγχουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο την πανδημία έτσι ώστε να περιοριστεί η επίπτωση του ιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα από εδώ και εμπρός.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό για πάρα πολλά χρόνια με την σημερινή του μορφή μέχρι να εξασθενήσει και να μην το θεωρούμε τόσο σοβαρό», σχολίασε.