Κορονοϊός: Άρση περιορισμών για εμβολιασμένους - Τι θα ισχύσει από το Σάββατο

Κορονοϊός: Άρση περιορισμών για εμβολιασμένους - Τι θα ισχύσει από το Σάββατο

Στην άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους από το ερχόμενο Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, προχωρά η κυβέρνηση, με τα νέα βήματα προς την πλήρη κανονικότητα να ξεκινούν από τους τομείς της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ και στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ θα επανεξετάζονται με τη δυνατότητα αναθεώρησης ανά 15νθήμερο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, ενώ επιστρέφουν οι όρθιοι, ο χορός και η μουσική για τους περίπου 6,1 εκατ. εμβολιασμένους που επιθυμούν να διασκεδάσουν σε κλειστούς χώρους. 

Ωράριο, αριθμός θαμώνων και χορός 
 

Ειδικότερα, και όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χθες Τετάρτη, στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός.

Δεν θα υπάρχουν, δηλαδή, οι ισχύοντες μέχρι σήμερα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό και το ωράριο λειτουργίας.

Ίδια αντιμετώπιση εμβολιασμένων και στις «κόκκινες» περιοχές

 

Όπως διευκρίνισε ο Θ. Πλεύρης, οι «κόκκινες» περιοχές -χθες 11 Περιφερειακές ενότητες βρίσκονταν στο «κόκκινο»- θα παραμείνουν ως χαρακτηρισμός στον επιδημιολογικό χάρτη, αλλά δεν θα επισύρουν διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τη λήψη των μέτρων.

«Θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής, όχι για να έχουμε επιπλέον μέτρα, αλλά ώστε κάθε πολίτης να γνωρίζει πώς είναι η κατάσταση -και αντίστοιχα η πολιτεία στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους ελέγχους μέσω των τεστ, αλλά και με την καλύτερη δυνατή προστασία ως προς την τήρηση των μέτρων-, και να βρίσκεται σε μία επαγρύπνηση» εξήγησε ο Θ. Πλεύρης.

Ανεμβολίαστοι και νέα εκστρατεία

 

Για τους μικτούς χώρους, θα εξακολουθούν να ισχύουν οι σημερινοί περιορισμοί, διότι όπως είπε ο υπουργός Υγείας «σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τους εμβολιασμένους αλλά να προστατεύσουμε και τους ανεμβολίαστους οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο».

Έτσι, στους μικτούς χώρους οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους, εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.

Παράλληλα, δρομολογείται νέα εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στον εμβολιασμό των πολιτών. Η εμβολιαστική επιχείρηση θα φέρει την υπογραφή του νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλή Ζαούτη.