Μομφή για τους φίλους

Μομφή για τους φίλους

Αποφασισμένος να εκτεθεί…μέχρι θανάτου πήγε στη Βουλή σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε αιφνιδίως να κάψει ένα κοινοβουλευτικό «όπλο» που είχε ενάντια στην κυβέρνηση για να στήσει ένα εξ' αποστάσεως μπρα ντε φερ με τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Το σενάριο είναι απ' αυτά που αγοράζονται εύκολα στη δημοσιογραφικό-πολιτική πιάτσα αλλά δεν είναι αυτό, που είχαν το νου τους στην Κουμουνδούρου.

Ως παλιά καραβάνα πλέον ο κ.Τσίπρας γνώριζε πως δεν χρειαζόταν να κάνει το παραμικρό, παρά μόνο να αφήσει τις εικόνες από τους εγκλωβισμένους να κάνουν τη ζημιά στην κυβέρνηση.

Σε τι χρησίμευε η φιγούρα της κ.Τζάκρη να ωρύεται στη βουλή «θα φύγετε μέσα στην αρρώστια και το θάνατο όπως ο Τραμπ στην Αμερική» και να προβλέπει «θα τιναχτεί το καπάκι του υπονόμου», του κ. Φίλη να καταγγέλλει «τους βιαστές της ελίτ» και της κ. Αχτσιόγλου να διαπιστώνει «θεσμικό εκφυλισμό»;

Ήταν το αναγκαίο πολωτικό πλαίσιο, ώστε να τοποθετηθεί στρατηγικά η απαίτηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

 Δεν ήταν οι πρόωρες εκλογές η απαίτηση.

Τα πρακτικά των συζητήσεων και των συνεννοήσεων τη μέρα του μεγάλου φιάσκου στην Αττική Οδό και τους χιλιάδες εγκλωβισμένους, θέλουν οι άνθρωποι.

Τα ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Ραγκούσης, τα ζήτησε ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, τα ζήτησαν και άλλοι. Βγήκε και μια επιτακτική ανακοίνωση που ανάφερε ότι αν δεν βγουν «εδώ και τώρα» τα πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Τα ζήτησε ακόμη και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες το βράδυ στη μικρή παρέμβαση του. Yπερασπιζόμενος το δικαίωμα της εταιρίας να αποδείξει ότι οι άλλοι λένε ψέματα.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα η «Αυγή» φιλοξενούσε δημοσίευμα που την «έπεφτε», σε μια εταιρία απ' αυτές διεκδικούν την Αττική Οδό όταν με το καλό λήξει το 2024 η σύμβαση παραχώρησης στην εταιρία που τη διαχειρίζεται και την εκμεταλλεύεται σήμερα.

Η κατάθεση της πρότασης μομφής στην κυβέρνηση, δεν ήταν ένα αφελές «δώρο» του κ. Τσίπρα στον Μητσοτάκη ή το γάντι στον Ανδρουλάκη όπως τη διάβασαν οι περισσότεροι στην πρώτη ανάγνωσή της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέρει τους αντιπάλους του. Δεν χρειαζόταν τη συζήτηση στη Βουλή για να μετρηθεί μαζί τους.

Για τους φίλους και το ενδεχόμενο να τον εγκαταλείψουν περισσότεροι, ανησυχεί. Έτσι αιφνιδιαστικά και χωρίς πραγματικό όφελος υποχρέωσε το κόμμα, τους βουλευτές και τα επιτελικά στελέχη του να εκτεθούν.

Πάντως, αν καταφέρει η Κουμουνδούρου να εξασφαλίσει τα πρακτικά - ακόμη και δια της δικαστικής οδού - μπορεί να βάλει ιδέες και σε άλλους.

Όσους πχ διατηρούν ακόμη ζωηρό ενδιαφέρον να μάθουν τι πραγματικά ειπώθηκε σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο μεταξύ των πρώην υπουργών του, για τη συμφωνία των Σκοπίων.

Όταν ο Ν. Κοτζιάς και ο Π. Καμμένος αντάλλασσαν μπροστά στον πρώην πρωθυπουργό και τους άλλους υπουργούς, κατηγορίες για χρηματισμούς από τα κονδύλια του Σώρρος και τα απόρρητα του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του, είχε υποστηρίξει ότι τα ζήτησε τα πρακτικά αλλά ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης του είπε «δεν γίνεται, κρατιούνται λίγο καιρό μετά γίνεται μια σύνοψη και πάνε στο αρχείο». Μαζί με αυτά να ζητηθεί και η επιστολή παραίτησης που ποτέ δεν μάθαμε τι έγραφε, και τα πρακτικά της σύσκεψης εκείνο το τραγικό βράδυ στο Μάτι, και των συζητήσεων Παππά, Παπαγγελόπουλου, Μιωνή στο Μαξίμου και ένα σωρό άλλα.

Για να μάθουμε ποιος τι και γιατί.

Διαβάστε Περισσότερα