Μήνυση κατά Τόσκα, Σκουρλέτη και Δούρου για τη φωτιά στο Μάτι

Μήνυση κατά Τόσκα, Σκουρλέτη και Δούρου για τη φωτιά στο Μάτι

Για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο μηνύει, μεταξύ άλλων, τους Νίκο Τόσκα, Πάνο Σκουρλέτη, Ρένα Δούρου και Ηλία Ψινάκη, η Βαρβάρα Βουκάκη η οποία είδε την οικογένειά της να ξεκληρίζεται στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως αναφέρει το lawandorder.gr, με τη μήνυσή της η κ. Βουκάκη ζητεί την ποινική τιμωρία των παραπάνω προσώπων, επισημαίνοντας πως ο θάνατος των μελών της οικογένειας της θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ο αν ο κρατικός μηχανισμός λειτουργούσε όπως ορίζει ο νόμος.

«Καταθέσαμε μια μήνυση με στοιχεία που αποδεικνύουν την υπευθυνότητα και τη συνυπευθυνότητα όλων των μηνυομένων από εμάς μεταξύ των οποίων είναι και ο υπουργός Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός Τόσκας. Ως εκ τούτου, μιλήσαμε και με τον προϊστάμενο, τη Δευτέρα αμελλητί σύμφωνα με το Σύνταγμα η υπόθεση πάει στη Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της οικογένειας, Βασίλης Καπερνάρος.

«Είναι μια υπόθεση στην οποία τα στοιχεία για τις παραλείψεις των υπευθύνων είναι πολλά, θα έχουμε αποκαλύψεις» πρόσθεσε.

Η μήνυση της Βαρβάρας Βουκάκη στρέφεται κατά των Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Η Βαρβάρα Βουκάκη είναι χήρα του Γρηγόρη Φύτρου  ο οποίος έχασε τη ζωή του μέσα στις φλόγες.  Μαζί του χάθηκαν και τα δυο παιδιά της οικογένειας, η 13χρονη Εβίτα Φύτρου, που βρήκε το θάνατο όταν πήδηξε από γκρεμό για να σωθεί από τη φωτιά, και ο 11χρονος αδελφός της Αντρέας, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος μαζί με τον πατέρα του.

Στη μήνυσή της η κ. Βουκάκη αναφέρει το γεγονός της επιτυχούς εκκένωσης από το Δήμο Αθηναίων των κατασκηνώσεων στον Άγιο Αντρέα για να επισημάνει πως «σε αντιδιαστολή με το Δήμο Αθηναίων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Μαραθώνος, αντιλαμβάνονται επιδερμικά την προστασία και πρόληψη δασών, περιβάλλοντος, κατοικιών και κατοίκων με τρόπο αχαρακτήριστα επιπόλαιο, αδιάφορο – με την έννοια της αποδοχής και επιδοκιμασίας της πραγμάτωσης του απειλουμένου κινδύνου».

Βαριές ευθύνες όμως, κατά τη μηνύτρια, προκύπτουν και για την περιφέρεια Αττικής η οποία «ήταν παντελώς απούσα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς» αλλά και για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «που δεν προσέφερε απολύτως τίποτα για την αποτροπή της πυρκαγιάς».

Για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, η χήρα Φύτρου υπογραμμίζει καταρχάς στη μήνυσή της πως στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Όπως λέει, «αρμόδιος υπουργός ήταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός «προστασίας του πολίτη», με την ευθύνη της πολιτικής προστασίας ήταν ο Νικόλαος Τόσκας».