Μικροεπεισόδια στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Μικροεπεισόδια στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε λίγο πριν τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, όταν ομάδα αγνώστων έριξε πέτρες και μία βόμβα μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη χημικών.

Εν συνεχεία, ομάδες νεαρών που συμμετείχαν στην διαδήλωση προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα επί των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, ενώ πέταξαν μπογιές στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, πριν διασκορπιστούν στα γύρω στενά.

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι άνοιξε ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο», ενώ σταδιακά δίνονται στην κυκλοφορία οι δρόμοι του κέντρου που είχαν κλείσει.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι περίπου 3.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν  στο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε πορεία δια μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, μέχρι το χώρο μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 

Εκεί μικρή ομάδα 20 περίπου νεαρών ατόμων, αποσπάσθηκε από το σώμα της πορείας και έρριψε μολότοφ, πέτρες και πυροσβεστήρες στις αστυνομικές δυνάμεις της Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (Ο.Δ.Ο.Σ) που βρίσκονταν στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν με τρόπο ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και παρακωλυθεί η διεξαγωγή της πορείας.  

Στο διάστημα της πορείας υπήρξε σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Φιλελλήνων, Αμαλίας και τμήμα της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας.

Εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία, ενώσεις γονέων και φοιτητικοί σύλλογοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και παρουσία ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια και σε σειρά άλλων θεμάτων. Παράλληλα, η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητά τη λειτουργία των σχολείων και των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές για επεισόδια μετά τη φοιτητική πορεία

Σε προσαγωγές ατόμων προχώρησε η αστυνομία εξετάζοντας την εμπλοκή τους σε μικρής έκτασης επεισόδια που έγιναν περιμετρικά του ΑΠΘ και της περιοχής της Ροτόντας, μετά την ολοκλήρωση της φοιτητικής πορείας.

Στην οδό Εθνικής Αμύνης πάνω από την Εγνατία και σε πάρκα και στενά πίσω από την Καμάρα ομάδα ατόμων που συμμετείχαν νωρίτερα στην πορεία πέταξαν πέτρες και αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, προξενώντας ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Δυνάμεις τις αστυνομίας τούς απώθησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και αποκλείοντας στενά για να τούς περιορίσουν και να προχωρήσουν σε προσαγωγές.