Μέτρα σε τρία επίπεδα και εκστρατεία πειθούς - Πώς προετοιμάζεται η κυβέρνηση για το 4ο κύμα

Μέτρα σε τρία επίπεδα και εκστρατεία πειθούς - Πώς προετοιμάζεται η κυβέρνηση για το 4ο κύμα

Με μέτρα σε τρία επίπεδα και εκστρατεία πειθούς υπέρ της επιτάχυνσης του εμβολιασμού των πολιτών προετοιμάζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα του κορονοϊού, καθώς παρατηρείται έξαρση νέων κρουσμάτων και υψηλός δείκτης θετικότητας ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρότερων ηλικιών. 

Αναλυτικά, τα μέτρα περιορίζονται κυρίως στην εστίαση και τη διασκέδαση που στο εξής θα είναι μόνο για καθήμενους, ενώ περαιτέρω περιορισμοί θα εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο και, όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα αποφευχθεί με κάθε τρόπο νέο γενικευμένο lockdown. Κρίσιμη για νέες αποφάσεις αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων σήμερα Πέμπτη.

Εκστρατεία πειθούς

Παράλληλα, συνεχίζεται και ενισχύεται η εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού από την κυβέρνηση, με στόχο να χτιστεί το «τείχος ανοσίας». Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε χθες Τετάρτη ακόμα μια φορά τους πολίτες που δεν το έχουν κάνει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, την ίδια ώρα που σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση τρεις στους δέκα ανεμβολίαστους δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν ποτέ το εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι στην εκστρατεία πειθούς επιστρατεύονται πλέον τόσο η Εκκλησία, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση. Για το ζήτημα πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρική Ένωσης Δήμων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι «θα κάνουμε το χρέος μας στις τοπικές κοινωνίες». 

Ο εμβολιασμός των νέων

Παρόλο που ο ρυθμός εμβολιασμού, ιδίως στις νεανικές ηλικίες, έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες, η έντονη κινητικότητα, λόγω διακοπών, εντείνει τις ανησυχίες για μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Τον προβληματισμό για επιδείνωση της κρίσης του κορονοϊού έρχονται να εντείνουν τόσο ο εντοπισμός δεκάδων κρουσμάτων σε πλοίο που έφτασε στη Ραφήνα από την Ίο το βράδυ της Τετάρτης, όσο και ο υψηλός δείκτης θετικότητας στα νότια προάστια της Αττικής, στην Κρήτη και στη Μύκονο. 

Ως προς τον μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων και τη μετάλλαξη Δέλτα, παρατηρείται ραγδαία πτώση στην διάμεση ηλικία που πέφτει στα 27 έτη.

Τα μέτρα στα καταστήματα

Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό της διασποράς στους χώρους όπου κινούνται οι νέοι, στην διασκέδαση και στην ψυχαγωγία. Αναλυτικά, προβλέπεται:

Πρώτη φάση

  • για τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες,
  • για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.

Δεύτερη φάση

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες,

Τρίτη φάση

Αν η επιχείρηση συνεχίσει και μετά την πρώτη υποτροπή να μην τηρεί τους κανόνες χωρητικότητας, τότε θα αφαιρείται η άδεια.