Μέτρα για την προστασία της Μεσογειακής ναυτιλίας από τον ISIS

Μέτρα για την προστασία της Μεσογειακής ναυτιλίας από τον ISIS

Του Γιώργου Σκορδίλη

Πρόσφατα, στελέχη της ομάδας αντι-τρομοκρατίας Quilliam της Μ. Βρετανίας φέρονταν, σύμφωνα με τον διεθνή ναυτιλιακό τύπο, να έχουν υποκλέψει έγγραφα του Ισλαμικού Κράτους στα οποία καταγράφονταν λεπτομερώς σχέδια τα οποία προέβλεπαν χτυπήματα στην εμπορική ναυτιλία της Ευρώπης με επιδρομές που θα εκκινούσαν από τις ακτές της Λιβύης.

Τα έγγραφα αυτά με τα οποία καλούνται τα μέλη του Ισλαμικού Στρατού να «στοχεύσουν τα δεξαμενόπλοιων των σταυροφόρων» αγνοήθηκαν στην πραγματικότητα διότι αρκετοί ήσαν αυτοί που υποστήριξαν ότι πρόκειται για μια μπλόφα πως σκοπό της έχει να τρομάξει τη ναυτιλία.

Τα στοιχεία όμως που έχουν διάφορες αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στην διάθεση τους δείχνουν ότι η υπάρχει ομάδα του ISIS που ασχολείται με το θέμα αυτό και μάλιστα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις παράκτιες πόλεις της Λιβύης.

Η εν λόγω ομάδα ανήκει στον έλεγχο του Ισλαμικού Στρατού που βρίσκεται στην Σύρτη, ενώ εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι καθώς ελέγχει ολοένα και πιο αποτελεσματικά την Τρίπολη ο ISIS, τόσο αυξάνεται η δύναμη της ομάδας αυτής.

Σε έκθεση του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας σημειώνεται ότι η εν λόγω ομάδα ελέγχει πλέον τα λιμάνια της Λιβύης, καθώς επίσης και τα λιβυκά εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν στην Μεσόγειο. Αξιωματούχος των ΗΠΑ εξάλλου μιλώντας στο ABC News, υποστήριξε ότι τώρα το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει απόλυτα την Λιβύη.

Εάν τα έγγραφα αυτά δεν είναι απλώς προπαγάνδα, όπως λένε πολλοί, τότε ότι η ναυτιλία στην Μεσόγειο αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή των μεταπολεμικών χρόνων.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας αναφέρουν ότι όντως επικρατεί ένας σκεπτικισμός για τις δυνατότητες του ISIS να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ναυτιλία της Μεσογείου.

«Παρακολουθούμε το θέμα στενά αναφέρουν, προσθέτοντας ότι δεν θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν και επιθυμία μας είναι να συνεχισθεί ομαλά το δια θαλάσσης εμπόριο στην περιοχή. Δεν παύουμε όμως να γνωρίζουμε ότι ο ISIS αν ελέγχει λιμάνια και υποδομές στην Λιβύη, κάτι που όντως μας ανησυχεί.

Το αν μπορούν τα μέλη του Ισλαμικού Στρατού να φέρουν εις πέρας ένα χτύπημα στη ναυτιλία, στην ανοικτή θάλασσα, είναι άλλο θέμα και η γνώμη μας είναι πως δεν μπορούν.