Meteo: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ολόκληρη την εβδομάδα- Οι «μωβ» περιοχές

Meteo: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ολόκληρη την εβδομάδα- Οι «μωβ» περιοχές

Δύσκολες και επικίνδυνες θα είναι οι συνθήκες καθόλη την εβδομάδα, καθώς  7,9 εκατομμύρια πληθυσμού θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ θα είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Επιπροσθέτως, από την Τετάρτη αναμένεται ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

Σχετική προειδοποίηση εξέδωσε πριν λίγη ώρα και το σύστημα Copernicus. 

Αναλυτικότερα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo.gr, δυσμενείς θα παραμείνουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας (25/07 – 31/07/2022).

Αιτία για αυτό αποτελεί η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοεί την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων. Επιπροσθέτως, από την Τετάρτη 27 του μηνός αναμένουμε ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο έως τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο 30- 31 Ιουλίου.

Κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα μας από την Παρασκευή 22 Ιουλίου, τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα (ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι) ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, για τη Δευτέρα 25/07/2022 η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 10% σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις που επιχειρησιακά υλοποιούνται στο ΕΑΑ / Meteo.gr (Εικόνα 1). 

Τιμές υγρασίας της καύσιμης ύλης κάτω από 10% είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την εύκολη ανάφλεξη, τη διατήρηση και τη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς.

Συνολικά, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 25/07/2022 αναμένεται υψηλή/πολύ υψηλή σε Αττική, K. και Ν. Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Σαμοθράκη, και τοπικά σε Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, και Κ. Μακεδονία (Εικόνα 2).

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να επιτηρεί την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, εκδίδοντας νέες προειδοποιήσεις όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Παράλληλα, η εμμονή των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 25/07, σε μεγάλο μέρος της χώρας, θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 37 °C.

Όπως φαίνεται και στην Εικόνα 3, περίπου 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.