Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Παρίσι

Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Παρίσι

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στο Σεν Ντενί, στο βόρειο Παρίσι, σε σχέση με τις επιθέσεις της Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή, ενώ για αρκετή ώρα οι πληροφορίες σχετικά με τραυματίες και νεκρούς ήταν συγκεχυμένες.

Νεότερη ενημέρωση 12:38

Επτά ώρες μετά την έναρξή της, η μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση τερματίσθηκε στην πόλη του Σεν Ντενί, βόρεια του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δύο άνθρωποι και ένας αστυνομικός σκύλος, το 7χρονο θηλυκό λυκόσκυλο που ονομαζόταν Diesel και έπεσε νεκρό από πυρά στο εσωτερικό του κτιρίου όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος.

Νεότερη ενημέρωση 11:08

Μία περαστική τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί, αλλά δεν σκοτώθηκε, δήλωσε αστυνομική πηγή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του L'' Express.

Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι ένας αστυνομικός σκύλος έπεσε νεκρός κατά την έναρξη της επιχείρησης.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι υπάρχουν πληροφορίες για έναν νεκρό πολίτη.

Νεότερη ενημέρωση 10:23

Πληροφορίες για έναν διερχόμενο νεκρό, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Νεότερη ενημέρωση 10:17

Τρεις απο τους οχυρωμένους στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί συνελήφθησαν, δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους η γυναίκα που ανατινάχθηκε πυροδοτώντας ζώνη με εκρηκτικά, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Οι νεκροί δεν έχουν αναγνωρισθεί και, κατά συνέπεια, δεν είναι γνωστό εάν ήταν καταζητούμενοι. Εχει συλληφθεί και τέταρτο άτομο, ο άνθρωπος που δάνεισε το διαμέρισμά του στους υπόπτους, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Νεότερη ενημέρωση 9:54

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Σεν Ντενί βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά, σύμφωνα με το CNN.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι έξι ύποπτοι βρίσκονταν στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί, τουλάχιστον δύο ύποπτοι είναι νεκροί, τρεις έχουν συλληφθεί, εκ των οποίων ένας τραυματισμένος.

Νεότερη ενημέρωση 9:34

Δικαστική πηγή ανέφερε τρεις συλλήψεις κατά τη διάρκεια της μεγάλης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί, η οποία συνεχίζεται.

Νεότερη ενημέρωση 09:33

Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σεν Ντενί, στο βόρειο Παρίσι, σε σχέση με τις επιθέσεις της Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.

Καμία διευκρίνιση δεν έχει γίνει προς το παρόν σχετικά με την ταυτότητα των δύο συλληφθέντων.

Η επιχείρηση αυτή της αστυνομίας έχει στόχο τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής.

Νωρίτερα αστυνομικές πηγές είχαν δηλώσει ότι δύο ύποπτοι που βρίσκονταν οχυρωμένοι μέσα στο διαμέρισμα που έχει περικυκλωθεί από τις ειδικές δυνάμεις είναι νεκροί και είχαν διευκρινίσει ότι η μια είναι μια γυναίκα που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη. Επίσης είχαν σημειώσει ότι ένας τρίτος ύποπτος εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμα.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των νεκρών, ενώ αστυνομικές πηγές διευκρίνισαν ότι τουλάχιστον 3 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής στην επιχείρηση αυτή.

Νεότερη ενημέρωση 09:31

Δύο νεκροί, εκ των οποίων μια γυναίκα που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, ένας ύποπτος εξακολουθεί να βρίσκεται οχυρωμένος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Επίσης περίπου πενήντα στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στο βόρειο Παρίσι γύρω από την περιοχή στην οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νεότερη ενημέρωση 9:15

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι νεκρός στο διαμέρισμα που αποτελεί τον στόχο της επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Σεν Ντενί, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Η ταυτότητα του νεκρού δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει γνωστή.

 

 

Κατά την επιχείρηση αυτή της αντιτρομοκρατικής που έχει ως κύριο στόχο τη σύλληψη του υπόπτου που πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής στο Παρίσι, του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, τραυματίστηκαν επίσης αστυνομικοί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο Αμπααούντ, ο οποίος πιστευόταν αρχικά ότι διοργάνωσε τις επιθέσεις από τη Συρία, πιστεύεται τώρα ότι βρίσκεται μεταξύ της ομάδας των ανθρώπων που οχυρώθηκαν στο διαμέρισμα το οποίο έχει περικυκλώσει η αστυνομία στο Σεν Ντενί, το προάστιο αυτό που βρίσκεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, μια από τις περιοχές στις οποίες έγιναν οι επιθέσεις της Παρασκευής, δήλωσε παράλληλα δικαστική πηγή.

 

 

Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο 28χρονος αυτός ύποπτος, που είναι ενεργό μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρίσκεται ακόμη μέσα στο διαμέρισμα που αποτελεί τον στόχο της εφόδου της αντιτρομοκρατικής και στο οποίο πιστεύεται ότι έχουν οχυρωθεί δύο ως τέσσερις ύποπτοι.

"Η επιχείρηση της αστυνομίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχει τελειώσει", δήλωσε παράλληλα το τοπικό μέλος του κοινοβουλίου, ο Ματιέ Ανοτέν, στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter. "Όλοι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους. Εξακολουθούν να βρίσκονται ένοπλοι οχυρωμένοι μέσα στο διαμέρισμα", πρόσθεσε.

 

Την ίδια ώρα οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα δεν θα ανοίξουν τα σχολεία στο κέντρο του Σεν Ντενί, όπου διεξάγεται από την αυγή η μεγάλη αυτή επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής.

Ζητήθηκε "από τον πληθυσμό να αποφεύγει πάση θυσία την ζώνη του κέντρου της πόλης", σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης έχει διακοπεί η λειτουργία του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ που εξυπηρετεί το Σεν Ντενί λόγω της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την διοίκηση των μέσων μεταφοράς RATP.

Δύο πτήσεις της Air France άλλαξαν πορεία έπειτα από ανώνυμες απειλές

Στο μεταξύ,το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία στο ένα εκ των δύο αεροπλάνων της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France, που είχαν απογειωθεί από τις ΗΠΑ με προορισμό το Παρίσι και άλλαξαν χθες το βράδυ πορεία έπειτα από ανώνυμες απειλές που έγιναν τηλεφωνικώς για την τοποθέτηση βόμβας.

Ένα Airbus A-380 που είχε αναχωρήσει από το Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Σολτ Λέικ Σίτι, στην Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, όπου οι επιβάτες και το πλήρωμα αποβιβάστηκαν και οδηγήθηκαν στον τερματικό σταθμό, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ.

Σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το FBI ανέφερε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία πάνω στο αεροπλάνο "που να δείχνουν ότι ήταν αξιόπιστες οι απειλές" για βόμβα που διατυπώθηκαν σε τηλεφωνική κλήση που έγινε ανωνύμως μετά την απογείωση του αεροπλάνου.

Επίσης οι αρχές του αεροδρομίου δήλωσαν ότι το περιστατικό αυτό δεν επηρέασε τις πτήσεις, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Γιούτα και το δίκτυο KSL μετέδωσαν ότι επετράπη στους επιβάτες να επιβιβαστούν ξανά και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Άλλη πτήση ενός Boeing 777 που είχε αναχωρήσει από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ουάσιγκτον-Ντάλες της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χάλιφαξ στη Νέα Σκωτία στον Καναδά. Σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου, οι 262 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματός του αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.

Την ίδια ώρα η καναδική αστυνομία στο Χάλιφαξ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων στο αεροπλάνο αυτό για εκρηκτικά, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της, η Air France διευκρίνισε ότι και οι δύο πτήσεις "αποτέλεσαν το αντικείμενο ανώνυμων απειλών οι οποίες διατυπώθηκαν μετά την απογείωσή τους".

"Ως μέτρο προστασίας και για να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, η Air France, εφαρμόζοντας τους ισχύοντες κανονισμούς για την ασφάλεια, αποφάσισε να ζητήσει την προσγείωση και των δύο αεροσκαφών", πρόσθεσε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, στην οποία σημείωσε ότι "οι αρχές πραγματοποιούν έρευνα για να εντοπιστεί η προέλευση των τηλεφωνικών κλήσεων".

Οι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται σε επαγρύπνηση μετά την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για τις αιματηρές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους. Επίσης η Ρωσία επιβεβαίωσε χθες ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στις 31 Οκτωβρίου στο Σινά της Αιγύπτου, από την οποία σκοτώθηκαν και οι 224 επιβαίνοντες σε αυτό, οφειλόταν στην έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αεροπλάνο. Και για την επίθεση αυτή έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ