Με υποβάθμιση του αξιόχρεου απειλεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch τις ΗΠΑ

Με υποβάθμιση του αξιόχρεου απειλεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch τις ΗΠΑ

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε σήμερα ότι ενδεχόμενη αδυναμία της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου να αυξήσουν το ομοσπονδιακό όριο του χρέους εγκαίρως θα τον υποχρεώσει να αναθεωρήσει την αξιολόγηση του δημοσίου χρέους της χώρας «με πιθανόν αρνητικές συνέπειες».

Ο οίκος Fitch, που προς το παρόν κατατάσσει τις ΗΠΑ στην υψηλότερη βαθμίδα, βαθμολογώντας το αξιόχρεό τους με ΑΑΑ, ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι το να δίνεται προτεραιότητα στις καταβολές τοκοχρεολυσίων για την εξυπηρέτηση του χρέους, σε βάρος άλλων κυβερνητικών υποχρεώσεων, εφόσον δεν αυξηθεί το όριο του χρέους, «μπορεί να μην είναι συμβατό με τη βαθμίδα ΑΑΑ». 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει τον Σεπτέμβριο, καθώς το χρονικό όριο για μια συμφωνία που θα αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου για το δημόσιο χρέος εκπνέει στο τέλος του μήνα. Την ίδια δε στιγμή, ο Donald Trump απειλεί να κηρύξει στάση πληρωμών από την πλευρά της κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν καταφέρει να διασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια για να κατασκευάσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά, ο Trump είχε δεσμευτεί ότι θα εξαναγκάσει τους Μεξικανούς να πληρώσουν για την κατασκευή του εν λόγω τείχους, προφανώς όμως έχει αναγκαστεί να αναθεωρήσει και αυτή την εξαγγελία -προκαλώντας, ανάμεσα στα άλλα, επιπλέον νευρικότητα στην Wall Street. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ